Wpis z mikrobloga

Rodzic prosi na fb o kontakt świadków zdarzenia, sprawa jest prosta: kierowca wymusił pierwszeństwo na 10-letnim rowerzyście doprowadzając do upadku rowerzysty i uciekł z miejsca zdarzenia.

Co w komentarzach? Obwinianie dziecka, długie wywody o tym jak NIEBEZPIECZNE jest to skrzyżowanie z drogą dla rowerów, jak bardzo rowerzyści tam przeszkadzają, że mogliby ustępować biednym kierowcom, bo ci mają za dużo do obserwowania, że dziecko pewnie nie miało karty rowerowej, albo nie miało pewnie świateł w rowerze. Nagrania nie ma, ale już są domysły, że dzieciak spanikował i jechał po zmroku bez świateł. Klasycznie padały teksty o cmentarzach pełnych tych, co mają pierwszeństwo. Mnóstwo ludzi w ogóle upiera się przy tym, że rowerzysta tam nie ma pierwszeństwa, nie tylko przed przejazdem, ale i na przejeździe.

Nikt nie insynuował, że kierowca był pijany, albo nie miał prawa jazdy. Nie wspominając o ucieczce. To się nie liczy.

To jest koszmar jak polskie społeczeństwo zostało zepsute tą nienawiścią do rowerzystów i jak na ich widok tracą kompletnie i rozum i godność człowieka. Przekrój autorów tych komentarzy jest szeroki, tym bardziej smuci widok normalnie wyglądających ludzi piszących takie teksty. Jako ludzkość upadamy, żółć nas zżera od środka, a głupota tą nienawiść napędza.

#brd #jedzbezpiecznie #polskiedrogi #wroclaw #patologia #patologiazmiasta
jutubowy_kot - Rodzic prosi na fb o kontakt świadków zdarzenia, sprawa jest prosta: k...

źródło: IMG_4413

Pobierz
  • 32
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Ale czy to ma jakiekolwiek znaczenie dla sytuacji?

@ciezki_przypadek: Ma, nie ma, kto wie. Ale z chęcią bym się upewnił czy ma 10 lat oraz jak ma, to czy posiada kartę rowerową. W ogóle nagrania nie ma ale już jest narracja o winie kierowcy zamiast neutralnie pytać czy są świadkowie sytuacji bez narzucania czegokolwiek. ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
Ale czy to ma jakiekolwiek znaczenie dla sytuacji?

@ciezki_przypadek: może ma, może nie ma, nie mnie to oceniać.

Pytałem z ciekawości, bo nie wiem jakie są przepisy odnośnie dzieci i ścieżek rowerowych.
  • Odpowiedz
@dafto okazuje się, że to za dużo. Poważnie, mnóstwo kierowców to przerasta i na to narzeka. A w przytoczonym przypadku, kierowca jedyne co musiał sprawdzić, to czy nie ma rowerzysty lub pieszego. Nawet łatwiej zobaczyć tych z naprzeciwka.
  • Odpowiedz
@jutubowy_kot: kierowcy kierowcom to robią. Ile razy wkurzyłem jakiegoś nieuważnego, bo śmiałem zwolnić do 10km/h przed przejściem dla pieszych, gdy stał korek z naprzeciwka i połowy pasów nie było widać...
Albo tu zostałem strąbiony, bo jak śmiałem się zatrzymać i rozejrzeć. Chryste, to 5 sekund! (btw. chyba najgorszy przejazd rowerowy, jaki mijałem)
dafto - @jutubowy_kot: kierowcy kierowcom to robią. Ile razy wkurzyłem jakiegoś nieuw...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
@jutubowy_kot: Takie ścieżki to jest najgorsze możliwe g---o. To tak jakby z lewego pasa skręcać w prawo. No przecinasz komuś pas przed nosem. Czemu nie ma czegoś takiego w ruchu wyłącznie samochodowym, a zdarza się nagminnie na przecięciu ruchu samochodowego z rowerowym? Przecież to proste, że takie coś będzie generować wypadki. Kto to wymyślił w ogóle? Odcinki DDR w takiej konfiguracji, gdy biegną równolegle, przed skrzyżowaniami powinny dopuszczać jazdę samochodem,
  • Odpowiedz
@jutubowy_kot: Drogowy klasyg w naszym kraju niestety. Po ruskich i azjatach pocisk za ich podejście do ludzi a jak przyjdzie co do czego to minutę szybszy powrót z kołchozu ważniejszy niż ludzkie życie
  • Odpowiedz
@jutubowy_kot to nie tylko nienawiść do rowerzystów (chociaż do nich szczególnie). Samochodziarze nienawidzą wszystkich - trafiłem dzisiaj na profilu Miejski Reporter na informację o wypadku z udziałem karetki w Radomiu. Kierowca osobówki ewidentnie ślepy nie zauważył jadąc z naprzeciwka karetki i wymusił pierwszeństwo. Efekt to dachowanie karetki i śmierć człowieka. A co w komentarzach? Wina oczywiście kierowcy karetki i takie komentarze są najbardziej lajkowane (przykład poniżej). Tak jest zawsze - samochód
enzojabol - @jutubowy_kot to nie tylko nienawiść do rowerzystów (chociaż do nich szcz...

źródło: image_picker_BE9FC0A8-BE12-412C-B8D3-24AED821EE95-2703-000032F5748C339C

Pobierz
  • Odpowiedz
@Little_Juice: czym? Istnieniem samym chyba.

Nie no, debili na rowerach jest proporcjonalnie do tych w samochodach. Ale czy za każdym razem jak jest filmik ze Stop Chama czy innej z------j sytuacji drogowej z udziałem kierowcy to wylewa się taka ilość żółci? No nie. Widać to od razu, jak autor posta wspomniał. Chyba, że jesteś ślepy jak sprawca w/w wypadku.
  • Odpowiedz