Wpis z mikrobloga

Mam na kompie ustawioną wersję javy 21, i jak sobie przeglądam różne projekty w wersji 17 czy nawet 11, to jak wygląda ustawianie wersji pod poszczególne projekty? W strukturze projektu wybieram taką wersję jaka jest dependensach, ale jak sprawdzę w terminalu jaką wersję ma java, to pokazuje, że 21, tę jakby globalną. Tak powinno być? Dla Gradla VM w ustawieniach Intellij ma być taka wersja jak w danym projekcie, czy też cały czas ta globalna? Ciągle jakieś konflikty mam z tymi wersjami na Gradlu

#java #programowanie #intellij
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Armando103: na jakim OS pracujesz? na linuxie fajnie sie sprawdza java-alternatives, sudo update-alternatives --config java. / sudo update-alternatives --config javac
elegancko można się przepinać pomiędzy wersjami
  • Odpowiedz
@Armando103: a javowcy jak zwykle mają problemy nieznane w innych technologiach. A nie czekaj... w Pythonie też tak mają ;)

Dobra, a tak na serio, to wersja Javy z IDE/Gradle jest niezależna od tego, co widzi terminal. Terminal bierze Javę z PATH.
Dopóki starszą apkę odpalasz na nowszej Javie to zwykle nie powinno być jakichś większych problemów, natomiast w drugą stronę nie pójdzie.

Jak chcesz łatwo w terminalu przełączać się
  • Odpowiedz
  • 0
@yozubol: jak robię na wsl, to tak sobie właśnie sprawnie przełączam, natomiast na windowsie jest to już dla mnie bardziej problematyczne. Najlepszym rozwiązaniem byłoby robienie wszystkiego od A do Z w wsl, więc wypróbowałem tę opcję w Intelliju Remote Development WSL , ale pojawia się sporo błędów, szczególnie przy testach i dokerowych sprawach, ale to być może moja wina, bo nie jestem profesjonalistą xD
  • Odpowiedz