Wpis z mikrobloga

#tauron #awaria #pompaciepla #kiciochpyta #ubezpieczenia czy ktoś z was Mireczki chciał kiedyś od Tauronu odszkodowanie? Miałam awarie pompy ciepła, serwisant stwierdził, że coś tam się przepaliło, prawdopodobnie po wyłączeniu prądu. Faktycznie była taka sytuacja, że Tauron wyłączył prąd i od tego czasu pompa różnie działała, później całkiem padła. Czy ktoś kiedyś starał się o pokrycie naprawy pompy z ubezpieczenia Tauronu?
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@pusz_ka: uuuu czyli nie było zabezpieczenia ... wątpię, ale też mam PC i też nie raz wywala prąd. Ciekawe jak to się potoczy.

Aaaaa w podobnych okolicznościach padła mi pralka po 2 latach, ale była jeszcze na gwarancji i serwisant wymienił co trzeba, ale zwrócił uwagę czy to zabezpieczenie jest ... nie wiem jak to się nazywa w każdym razie nie jest to zwykły bezpiecznik czy różnicówka.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@kuncfot kilka razy już wywalało prąd i nic się nie uszkodziło. Teraz taka sytuacja... Bezpiecznik jest przy pompie, ale mówisz o innym zabezpieczeniu? Wiesz może jakie by to było?
  • Odpowiedz
@kuncfot: @pusz_ka: ja dałem zabezpieczenie, że jak ZE wyłączy prąd (lub spadnie poniżej zadanej czy wystąpi asymetria faz) to pomimo jego przywrócenia pompa jeszcze nie dostanie prądu przez kolejne 30 min. Wiąże się to z tym, że często jak są prace to ZE potrafi w krótkim odstępie czasu włączyć/wyłączyć napięcie.
  • Odpowiedz
@pusz_ka: Do Taurona nie masz po co iść. Zgłosiłem do własnego ubezpieczyciela gdzie mam ubezpieczony dom że podczas burzy nastąpiło przepięcie i spaliło płytę sterującą od mechanizmu otwierania bramy. Ekspertyza potwierdzone przpięcie, wysłałem papier do ubezpieczyciela oni odczekali 30 dni aby wysłać mi maila że w OWU jest info że oni nie biorą odpowiedzialności za mechanizmy otwierania bramy. Odpisałem im że napęd się spalił po przepięciu (w umowie miałem wykupione
  • Odpowiedz