Wpis z mikrobloga

• 1201
@mickpl co potrafi zbudować państwo? Stadiony, drogi, szkoły, szpitale, bazy wojskowe, dworce i tak dalej
Czego nie potrafi państwo? Cegły myk myk myk jako tako kwadrat postawić, papą przykryć i gotowe.
A najlepsze że pewnie połowa Polski mieszka w budynkach zbudowanych przez to przebrzydłe państwo za PRLu
  • Odpowiedz
A najlepsze że pewnie połowa Polski mieszka w budynkach zbudowanych przez to przebrzydłe państwo za PRLu

@Byter: właśnie miałem to napisać 50 lat temu państwo potrafiło budować, nagle gdy rozrosl się sektor prywatny, państwo już budować bloków nie potrafi
  • Odpowiedz
@mickpl: Panu Maciejowi chodziło o to, że państwo nie potrafi wybudować mieszkań z tak p--------ą marżą jak deweloperzy. Po prostu psują biznes i odbierają kolejne lambo urus biednemu przedsiembiorcy
  • Odpowiedz
@mickpl:
Kurde czyli ja mam od 40 lat zwidy, że mieszkam w blokach wybudowanych przez Państwo. Wyjrzę przez okno to też mam zwidy, że widzę bloki wybudowane przez Państwo. I to taki sensownie zaplanowane. Z przedszkolem w środku, placami zabaw o dużej powierzchni...
  • Odpowiedz
@mickpl państwo nie potrafi budować- a tu połowa obywateli mieszka w blokach wybudowanych przez państwowe przedsiębiorstwa w okresie PRL.

No cyrk
  • Odpowiedz
  • 1
@mickpl Państwo potrafi zbudować mosty, elektrownie, tamy, bazy wojskowe. Ale zwykły blok przewyższa zdolności państwa. Logiczne.
  • Odpowiedz
@mickpl: Jeszcze by czasem państwo za porządnie zbudowało i prole by mieli fałszywe przeświadczenie, że mieszkanie to nie musi być klita zbudowana z żużlu i kartongipsu, w której słyszysz jak sąsiad mlaszcze przy śniadaniu. Nie do pomyślenia.
  • Odpowiedz
@mickpl: @Byter

Państwo niema własnych developerów z logiem polski walczącej którzy ochoczo czekają na budowę mieszkań obywatelom.

Budowa mieszkań przez państwo to prezent dla developerów. Ten sam developer który stawia kurniki inwestycyjne i musi ich sprzedać z 50% przed wbiciem łopaty, musi reklamowac inwestycje na necie i w radiu, musi wszystko dobrze policzyć żeby zarobić na koniec i i tak nie wiem czy sprzeda mieszkania wszystkie w rok dwa czy
  • Odpowiedz
Czego nie potrafi państwo?

@Byter: nie potrafi niczego gdzie trzeba konkurowac z sektorem prywatnym, a idealnym przykladem jest poczta polska - od monopolisty do bankruta
  • Odpowiedz