Wpis z mikrobloga

Jako że windows stał się gównem kompletnym, jestem zainteresowany maciem mini M4 pro. Oprogramowanie wszystko się zgadza. Wydajność aż na wyrost i 10 lat będzie śmigać. Tylko mam pytanie o jakieś zaskoczenia które są dla użytkowników Mać są normalne a dla Windowsa to zaskoczenie i na odwrót. Jak ma się sprawa w przypadku peryferiów? Mam dwa monitory fullhd i myszka z klawiaturą bezprzewodowe. Czy coś może mnie zaskoczyć w tym? Wolałbym peryferiów nie zmieniać.
#mac #macmini #apple
  • 25
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 2
@yaszczur: wymóg konta Microsoft które robi tylko problemy i jest dla mnie kompletnie nieprzydatne. Pakiet office na plikach które kiedyś działały płynnie się wiesza. System jest bardziej zamulony niż wcześniej. Dziwne problemy ze stabilnością. Pracuje głównie na przeglądarce i przy wymagających SaaS potrafią się wieszać przeglądarki czego nie było rok temu tym czasem te same działania kolega na MacBooku ogarnia bez problemu. + Chęć sprawdzenia.
  • Odpowiedz
Nie warto dopłacać 2500 zł do M4Pro. Weź sobie ten ze zwykłym M4 a za te pieniądze wymaksuj sobie RAM, bo po fakcie go nie dołożysz.

Będziesz zadowolony. Mac Mini to aktualnie najlepszy desktop na rynku.

Niedługo powinny się pojawić na rynku dedykowane HUBy jako podstawka pod komputer. Zawsze przydają się dodatkowe złącza.
vnzb92 - Nie warto dopłacać 2500 zł do M4Pro. Weź sobie ten ze zwykłym M4 a za te pie...

źródło: SATECHI_MacMini_Stand_Icons_SSD_SILVER_4-3596283944

Pobierz
  • Odpowiedz
@pasta_alla_carbonara: Zgadza się, jest lekko upierdliwe, ale zawsze może zainstalować Karabiner i sobie zmapować przyciski, to nie jest jakiś wielki problem - pół godziny roboty. OPie nie martw się niepotrzebnie i bierz, to dobra decyzja i w pare dni się do wszystkiego przyzwyczaisz.
  • Odpowiedz
Czy coś może mnie zaskoczyć w tym? Wolałbym peryferiów nie zmieniać.

@Marek_Kodrat: To zależy z rzeczy które opisałeś to niektóre bardzo stare moduły BT dla peryferiów mają opóźnienia bo problem leży w samych sterownikach napisanych pod nową architekturę Apple. Większość myszek z ostatnich lat działa dobrze ale jakieś tam wyjątki szczególnie przy tanich myszkach i padach są. Poza tym to oczywiście polecam, architektura procesorów M to nowy rozdział dla Apple.
  • Odpowiedz
@Marek_Kodrat: Tak jak wyżej pisałem, trudno powiedzieć. Zależy co jest w środku tego urządzenia, w większości przypadków będzie działać. Windows ma to do siebie że ich baza pamięta stare lata a system budowany jest tak aby utrzymać kompatybilność z urządzeniem USB HID nawet w starej implementacji (które Windows utrzymuje dość spójnie od Windows 98). Mimo że i tak między wersjami sypią się problemy z sterownikami a system się sypie bo
  • Odpowiedz
@Marek_Kodrat

@LubieSzaszylkiZLublina: to zwykła pod USB nie podejdzie? Szkoda bo mam na jednym singlu i myszkę i klawiaturę podłączona i szkoda mi portu. Bym musiał na Bluetooth kupić chyba .

Jest trochę innych klawiszy. Na moje nie ma co kombinować i jak wydajesz już 7k na kompa to już odżałować te 5 stówek i kupić coś fajnego.
Ja właśnie zawodowo się przesiadłem z Windowsa na maca tydzień temu (miałem
  • Odpowiedz