Wpis z mikrobloga

Przestało mi chodzić sterowanie góra dół biurka elektrycznego. Wypiął się przewód. Przewód i płytka, która była w w środku plastiku na zdjęciu. Który kolor przewodu do którego oznaczenia? Wystarczy, że to przyłożę, czy zdjąć izolację z przewodów? Działało to dotychczas z izolacją jak na zdjęciu #elektronika #elektryka
BROKOLINI92 - Przestało mi chodzić sterowanie góra dół biurka elektrycznego. Wypiął s...

źródło: Zdjęcie z biblioteki

Pobierz
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@BROKOLINI92: z racji że z czarnego przewodu nie wystają prawie w ogóle druty a przy M2 wystaje kawałek drucika na płytce to strzelałbym że czarny idzie właśnie do M2.
To jest płytka z przyciskami? Bo jak tak to jedyne ryzyko że będziesz miał klawisze zamienione.
  • Odpowiedz
@sberatel @gargantel @Sarg to jest płytka z dwoma przyciskami. Góra, dół. Pytanie tylko który przewód gdzie przylutować? Przyłożyłem go losowo, nie wiem gdzie oryginalnie, który przewód był podłączony. Po prostu wypadł z tej płytki i zastanawiam się teraz, który przewód gdzie podłączyć, żeby działało
  • Odpowiedz
@BROKOLINI92: tak zrobiłeś zdjęcie, że wygląda jakby zielony przewód był przylutowany. Więc skoro już wiemy, że wszystkie trzy przewody są urwane to zrób tak: na włączonym zasilaniu bierzesz jeden losowy przewód, np żółty i przykładasz go do czarnego, tak żeby druciki się stykały, jeśli biurko się ruszy to potem żółty do zielonego, jeśli ruszy się w drugą stronę to wiadomo już, że żółty ma iść do VCC a pozostałe dwa
  • Odpowiedz
@BROKOLINI92: te kabelki i tak są łączone ze sobą w chwili wciśnięcia przycisku więc jeśli nie połączysz wszystkich trzech na raz to nie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
Nic złego się nie może stać przy takim eksperymencie? Jakieś zwarcie, czy coś?

@BROKOLINI92: nie bo jak mówisz, że na tej płytce są tylko dwa przyciski i nic więcej to w momencie ich wciskania w zasadzie zwierasz te przewody.
  • Odpowiedz