Aktywne Wpisy
smuteczek2000s +45
Sorry honey, I can only be your nightmare (。◕‿‿◕。)
A tak serio to miłego długiego weekendu!
Nowy rok, stara ja, ale nowy bagaż doświadcze!
#atencyjnysmuteczek
A tak serio to miłego długiego weekendu!
Nowy rok, stara ja, ale nowy bagaż doświadcze!
#atencyjnysmuteczek
Aeciatko +148
Bardzo mnie zaskoczyliście odzewem na temat postawienia domu z prefabrykatów, którym się dziś pochwaliłem. Każdej osobie z osobna odpisałem, ale bardzo często pojawiał się temat ogólnych kosztów przy tego typu budowie, a jako że mam takie podsumowanie to chętnie się z wami tym podzielę.
W komentarzu wrzucę kilka zdjęć.
Jak każdy budynek tak i ten ma swoje plusy i minusy. Poza opinią jednego znajomego znałem, a w zasadzie znam tylko te z internetu, a
W komentarzu wrzucę kilka zdjęć.
Jak każdy budynek tak i ten ma swoje plusy i minusy. Poza opinią jednego znajomego znałem, a w zasadzie znam tylko te z internetu, a
#nieruchomosci
ludzie nie kumaja chyba, ze dzis kredyt na banke koszt SAMYCH odsetek to jakies 70k per rok.
Placisz 70.000 zl za rok, za to ze kredyt masz, nie splacajac nawet zlotowki kapitalu - jak chcesz splacici kapital, to musisz dac cos ponad te 70k. A to z kolei prowadzi do pytania, czy zafixowanie ceny z dzis i oplacanie 7% odsetek od kredo - bedzie oplacalne w perspektywie roku? No
@del855: 3 lata temu 4k kredytu to było bardzo dużo i mało kto chciał brać tyle a dzisiaj trzeba dać 8k i to jest "super" tanio. Jakoś nie widać po kupowanych mieszkaniach. Rekordy oferty i ciagle rośnie.
- przez pierwsze 3 lata 2,79% kapitału (13k)
- przez pierwsze 10 lat 12.53% (62k) kapitału
A zakładając stabilizację cen i wynajmując mieszkanie za 2k na które rata jest 3.6 tylko przez 3 lata. Można skrócić okres kredytowania do 240 miesięcy (kredyt wzięty po 3 latach) zamiast 324 pozostałych do spłaty biorąc kredyt dziś.
#
Raczej jej chodziło o koszt wynajmu mieszkania a nie czynsz.
Do banku też płacisz rate ze wszystkimi opłatami? Dlaczego ludzie jak porównują ratę kredytu do wynajmu to do najmu wliczają wszystkie opłaty a do kredytu już nie? Wyjaśnij mi prosże bo to jest nagminne zjawisko
a jesli nie wynajmujesz? Te te miliony gniazdownikow bezdomnych to nagel sa na najmie?....
@AgentFinansowy:
W perspektywie 3lat wydajesz 100k na sam wynajem.
Nie zapominajac, ze kredyt mozna nadpłacać a tak wysokie stopy nie bedą przeciez wiecznie.
Jesli ktos kupuje dla siebie i bedzie w nim mieszkac, kupno wlasnego m to jedna z najlepszych inwestycji.
Na ten moment nie zapowiada sie, zeby ceny najmu mialy jakos drastycznie spac, a w przyszlosci (rok, dwa) spadna stopy procentowe.
U mnie w mieście 30 lat x 12 miesięcy x 1500 odstępne to 500k wychodzi. A rachunki tam czy u siebie płacić muszę i tak.
to zdanie jest prawdziwe jesli zachodza jednoczesnie 2 okolicznosci:
- kredyt jest tani
- nieruchomosci szybko drozeja