Wpis z mikrobloga

Daily reminder:

Polska jest JEDYNYM KRAJEM UE, który nie zrównał wieku emerytalnego lub nie planuje jego zrównania w nadchodzących latach.

Będę Wam o tym przypominał codziennie do zrównania wieku emerytalnego kobiet i mężczyzn, mojego przejścia na emeryturę lub aż mi się znudzi.

17/∞

#codziennaemerytalnadyskryminacja #dyskryminacjamezczyzn #emerytura #polska
  • 27
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@czerwonykomuch
Daily reminder:

Polska zrównała wiek emerytalny.

Reforma emerytalna w Polsce, która weszła w życie w 2014 roku, stopniowo podniosła wiek emerytalny do 67 lat dla mężczyzn i kobiet. Zmiany te wprowadził rząd Donalda Tuska, aby zrównoważyć system emerytalny i odpowiedzieć na wyzwania
  • Odpowiedz
@wrukwiony teraz nikt tego tematu nie dotknie, 2015 rok zniszczył polską politykę na zawsze.
Ludzie wybrali gospodarczych lewaków i skończyły się lata gdzie jakikolwiek rząd podejmie tak "kontrowersyjne" decyzje.
  • Odpowiedz
@open_or_die: najśmieszniejsze było że najwięcej przeciw byli ci co byli już na emeryturze albo pracowali ale reforma ich nie obejmowała. Musiałem tłumaczyć kiedyś wujostwu że spokojnie przejdą na swoją emeryturę w zakładanym. Później głosowali na rozdawnictwo PISu....
  • Odpowiedz
@komto_dotaguf ta chora liczba to 67 lat dla mężczyzn i kobiet, podwyżka była stopniowa wraz z zachowaniem okresu przejściowego dla osób blisko emerytury i zakończyłaby się w 2040 roku.

Polacy woleli lewactwo to teraz masz sprawiedliwe 60 i 65 lat.
  • Odpowiedz
@dqdq1: Bo podnieśli wiek. Gdyby zrównali wiek, to nikt by nie protestował. Ponad 25% mężczyzn nie dożywa emerytury. Rzeczywiście dziwne, że ludziom to przeszkadzało.
  • Odpowiedz
@Szary_Anon: w międzyczasie długość życia w Polsce spadła. Pierwszy raz od dziesięcioleci.

To wszystko jest połączone- nie da się utrzymać systemu opieki zdrowotnej bez dłuższej pracy.
  • Odpowiedz