Wpis z mikrobloga

Zastanawiam się czym wyłożyć podłogę na strychu, czy 15cm styropianu czy 10cm płyty pur, kosz to jakiś drugie tyle dla płyt tylko zastanawiam się czy jednak zyski będą na korzyść, ktoś z was ma doświadczenie ?

#budownictwo #pytaniedoeksperta #ocieplenie
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Radaka: Opór ciepła wyjdzie mniej więcej na to samo więc nie wiem jaki sens pchać się w PIR jeśli masz miejsce na te 5 cm. Weź styro grafit 0,32 i połóż na zakładkę w 2 warstwach po 8 cm
  • Odpowiedz
  • 1
@darek-jg: średnio mi się zmieści 20cm a to tylko na podłogę, na dach rozkminiam czy 30cm wełny czy iść w płyty pur ale to za jakiś czas ruszać będę dopiero
  • Odpowiedz
  • 0
@Radaka pół metra izolacji w sumie? Nie za dużo się na czytałeś tych wszystkich freethinkerów od budowy i ocieplenia? Jak ocieplisz podłogę 15 to na dach daj 20-25 i wybij sobie te Piry z głowy bo potrzebne Ci są jak spoiler w Seicento. Pir nie dość że drogi to jest trudny w obróbce
  • Odpowiedz
@Radaka: jaki masz dokładnie układ? Bo jeśli podejrzewam dobrze to chcesz 'przedobrzyć' (chociaż oczywiście można jak jest $$$). Generalnie jak ocieplasz do szczytu wełną 30 cm, to warto rozważyć czy dodatkowe ocieplenie na poziomie stropu nad poddaszem ma sens
  • Odpowiedz
  • 0
@Zabi96: stary dosyć dom, chcę dać max ile się zmieści bo raz a dobrze i spokój na lata a nie wiadomo jak ceny wyskoczą jeśli chodzi o gaz, jeśli chodzi o płyty to temu się wolałem spytać czy jest sens, i w sumie 2x grafit wychodzi najlepiej

@urhome mam takie korytarzyk mały miedzy dachem a pokojami i chcę obłożyć i podłogę i ściany tych pokoi oraz sufit miedzy dachem,
  • Odpowiedz
@Radaka: Strych użytkowy? Najlepiej i najszybciej byłoby ocieplić porządnie tylko sam strop(podłogę)

chcę dać max ile się zmieści bo raz a dobrze i spokój na lata a nie wiadomo jak ceny wyskoczą jeśli chodzi o gaz

@Radaka: Przy starym budynku tym bardziej nie ma to sensu bo masz masę innych miejsc i mostków cieplnych którymi będzie uciekało ciepło, w tym przypadku max to jakieś 30-35 cm w sumie.
  • Odpowiedz