Wpis z mikrobloga

Mireczki oglądające #slubodpierwszegowejrzenia i inne programy tego typu powinny sobie wygooglować pojęcie podstawowego błędu atrybucji ( ͡° ͜ʖ ͡°) Nie jesteśmy postaciami jednoznacznie dobrymi ani jednoznacznie złymi. Warto się czasem zastanowić, czy ktoś zachował się tak a nie inaczej, bo taki JEST czy dlatego, że ZNALAZŁ SIĘ w takiej SYTUACJI - zwłaszcza jeśli zdążył pokazać już różne strony swojej osobowości i zwłaszcza jeśli to jest program TV, gdzie montaż jest zrobiony tak, żeby się dobrze oglądało.
Co oczywiście to nie znaczy, że wszystkich trzeba usprawiedliwiać, bo czasami ewidentnie jest coś nie teges (vide Boczek) i sytuacja wymaga "ogarnięcia się"/pomocy specjalisty.
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Clermont zdecydowanie masz rację. Miałem do czynienia z człowiekiem podobnym do Boczka. Na co dzień jestem spokojnym ugodowcem. Podczas długiego obcowania w towarzystwie tego typu zaburzonego narcyza - po prostu coś klikało w głowie, nie wiem… tak ta osoba potrafiła manipulować że do perfekcji miała opanowane wyzwalanie u mnie najgorszych instynktów i emocji. Po prostu nie poznawałem siebie, a po wszystkim było mi wstyd przed samym sobą i pozostawałem z okrutnym
  • Odpowiedz