Wpis z mikrobloga

@tomas-minner: a ktoś myślał, że będzie inaczej? Przecież ta cała wersja "kolekcjonerska" jest totalnie z d--y, gdzie "każdy" sobie generuje te unikalne rzeczy i myśli, że się dorobi, przez tę właśnie masowość w praktyce straciło to unikalność. Bo nie ma praktycznej różnicy czy mam obrazek A czy B (no może po za jakimiś mega wyjątkami)
  • Odpowiedz
@tomas-minner: to od początku był taki scam, że nie wiem jak można było w to wejść i uważać, że cyfrowy obrazek, któremu każdy może walnąć screenshota to coś unikalnego i kolekcjonerskiego xD
  • Odpowiedz
@stasiu84: @Wypokowicz93 Ogólnie NFT nadaje się do elektronicznych dokumentów. Np. aktu notarialnego którego już nie musiał byś mieć na papierze tylko byłby w formie elektronicznej który właśnie dzięki NFT można komuś legitnie przekazać z poświadczeniem własności. Ogólnie NFT rozwija się obecnie w tego typu rozwiązaniach.
  • Odpowiedz
a ktoś myślał, że będzie inaczej? Przecież ta cała wersja "kolekcjonerska" jest totalnie z d--y, gdzie "każdy" sobie generuje te unikalne rzeczy i myśli, że się dorobi, przez tę właśnie masowość w praktyce straciło to unikalność.

@Anihilacja_entropii: ja bym nie był taki arogancki, kryptowaluty mogły skończyć podobnie, ale nie skończyły. Jeśli NFT by wypaliło to early adapterzy byliby milionerami, ale nie wypaliło i stracili. i teraz po fakcie można powiedzieć
  • Odpowiedz
ja bym nie był taki arogancki, kryptowaluty mogły skończyć podobnie, ale nie skończyły. Jeśli NFT by wypaliło to early adapterzy byliby milionerami, ale nie wypaliło i stracili. i teraz po fakcie można powiedzieć że to rzeczywiście był niewypał ale byłem światkiem boomu na NFT i byłem światkiem boomu na krypto i to się za dużo nie różniło

@tubkas12: Nie no nie ma nawet co porównywać NFT vs kryptowaluty. To całkiem
  • Odpowiedz
@tomas-minner: krypto też to czeka, łudzenie się, że coś, co każdy kupuje tylko po to, żeby kiedyś odsprzedać drożej będzie rosło w nieskończoność to jak walka z prawami fizyki. Może btc i eth zachowają jakąś ulamkowa wartość sentymentalną z powodu tego, jaką historię napisały (dopóki ich sieci będą utrzymywane)
  • Odpowiedz
Nie no nie ma nawet co porównywać NFT vs kryptowaluty.

@Anihilacja_entropii: To porównam:

Kryptowaluty:
- technologia powstała po to żeby uniezależnić się od finansjery, możliwość kupowania i sprzedawania rzeczy poza systemem bankowym, możliwość posiadania pieniędzy poza systemem podatkowym i bankowym, nikt ci nie jest wstanie zabrać twoich
  • Odpowiedz
w obu przypadkach sens ciekawej technologii został wypaczony przez spekulantów. bo tak szczerze kto kupuje coś za pomocą kryptowalut? No nikt a do tego miały pierwotnie służyć. NFT miało pomóc artystom a skończyło jako wirtualne karty z pepe za 50 tysięcy dolarów.

@tubkas12: co do pierwszej tezy w pełni się zgadzam.
dalej uważam, że jeśli chodzi o NFT i artystów to kulą w płot.
Prędzej udziały, dokumenty itd. spoko, ale
  • Odpowiedz
@Anihilacja_entropii: i teraz zachodzi paradoks ciekawy - dlaczego bitcoin narazie nie spadnie do zera? bo finansjera i wieloryby a wieloryb to metafora na amerykańskich miliarderów i milionerów, za dużo zainwestowała w bitcoina i oni nie pozwolą by to spadło do zera, to jest za dobry środek spekulacji.

ale jeśli finasjera przegra, jeśli usa zbankrutuje, przestanie być hegemonem albo po prostu będzie wojna domowa w usa i zabiją finasjere to zobaczycie
  • Odpowiedz
@Anihilacja_entropii:

dalej uważam, że jeśli chodzi o NFT i artystów to kulą w płot. Prędzej udziały, dokumenty itd. spoko, ale nie było zapotrzebowania widocznie.

nft jako technologia nadawała się do każdego dobra cyfrowego który posiadał jakąś unikalną własność, zastosowania są absurdalnie szerokie od jak mówisz udziały, dokumenty, po sztukę. Każda cyfrowa i niecyfrowa rzecz która wymaga potwierdzenia że dana osoba jest jej konkretnym posiadaczem. I największy plus NFT to właśnie
  • Odpowiedz
ale jeśli finasjera przegra, jeśli usa zbankrutuje, przestanie być hegemonem albo po prostu będzie wojna domowa w usa i zabiją finasjere to zobaczycie bitcoin spadnie do zera. Do równego zera.

@tubkas12: nie polemizuję, bo w takim scenariuszu dość możliwe, chociaż pytanie na ile taki scenariusz jest możliwy, na pewno nie są zerowe szanse to pewne, ale jakie...nie potrafie ocenić.

astosowania są absurdalnie szerokie od jak mówisz udziały, dokumenty, po sztukę. Każda cyfrowa
  • Odpowiedz