Aktywne Wpisy

ted-ed-tyi +15
Lęk przed pójściem do pracy.
Ostatnio zwolniłam się z pracy, od tej pory panicznie boję się powrócić do pracy. Mam jeszcze oszczędności, jednak tak bardzo się boję. Byłam u psychologa, ale to nic nie dało.
Ostatnio zwolniłam się z pracy, od tej pory panicznie boję się powrócić do pracy. Mam jeszcze oszczędności, jednak tak bardzo się boję. Byłam u psychologa, ale to nic nie dało.

ada_lovelace +14
dlaczego nie śpisz

źródło: comment_1598489150az1ApcYruWaE4q4T6wNLNK
Pobierz
Części samochodowe o wartości ok 65$. Przesyłka do wyboru DHL lub Fedex. Nie wiem którego kuriera wybrać aby była większa szansa uniknięcia cła.
DHL podobno pewniak jeśli chodzi o cło.
Koszty wysyłki podobne u obu przewoźników.
towary od 22 EUR do 150 EUR – za takie przesyłki trzeba zapłacić podatek VAT i opłaty celne;
towary od 150 EUR wzwyż – tego typu paczki wymagają uiszczenia opłat celnych, cła oraz podatku VAT.
części samochodowe – 4,5%,
To zwolnienie zostało zniesione od 1 lipca 2021. Teraz od każdej przesyłki spoza UE płaci się VAT, bez względu na jej wartość. Utrzmano tylko zwolnienie przesyłek prywatnych (do 45 Euro jak dobrze pamiętam).
Cło płacisz od wartości celnej towaru (jest to cena zakupu wraz z kosztem przesyłki). W twoim przypadku raczej będziesz zwolniony z cła.
Natomiast VAT płacisz od wartości celnej powiększonej o cło. Stawka VAT, to 23%.
A co do wyboru kuriera, to w obu firmach nie unikniesz opłat celnych. W końcu płacisz ekstra, za to aby zgłosili przesyłkę do odprawy