Wpis z mikrobloga

#hardware #pc #linux #dyski
Mam ci ja sobie dysk przenośny i nie mogę na nim założyć poprawnej partycji. Próbowałem już różnych porad znalezionych w sieci ale nic nie pomaga.
W momencie jak podpinam dysk do portu USB to wyświetla mi się komunikat iż nie można podpiąć tego urządzenia. W Gparted usunąłem cała partycję ale nadal pokazuje się komunikat jak na załączonym obrazku.
Czy jest jakiś inny sposób by to naprawić? Jakieś narzędzie LowFormat? Może być nawet pod Windowsa.
Wiskoler_double - #hardware #pc #linux #dyski
Mam ci ja sobie dysk przenośny i nie mo...

źródło: Screenshot_20241112_142830

Pobierz
  • 37
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Wiskoler_double: ale po co ty to sprawdzasz? Wysłałem ci cały link gdzoe gośćiu nawet opisał jak oszacować rzeczywistą pojemność karty sd, z wyjaśnieniem dokładnie jak takie chińskie zapętlone karty działają.
  • Odpowiedz
fdisk, usuwasz wszystkie partycje, tworzysz jedną dużą GPT. Jak się podmontuje to możesz sprawdzić ile faktycznie ma. Ciekawe co wypluje też fdisk
  • Odpowiedz
@Kryspin013: No taki czytnik/napęd - mój jedyny czytnik nie widział tej karty. Natomiast w tym chińskim wynalazku był widziany jako 61 TiB. Teraz, po przeformatowaniu w telefonie wszędzie jest widziany jako 50 GiB. Partycja exFat i tablica partycji msdos.
  • Odpowiedz
@Wiskoler_double: trochę dziwne, raczej firmware karty powinien okłamywac cię na przestrzeni a nie kontroler sd do usb. Chyba, że oba cię okłamują. Druga sprawa, może być też tak, że android z jakiegoś powodu stwierdził, że zrobi ci maksymalną partycję 50GB i dlatego karta ci się tak przedstawia.

Informacje o wielkości partycji są przechowywane w tablicy partycji. Najsensowniej byłoby odpytać wprost kartę jak się sprzętowo przedstawia.
  • Odpowiedz
@Kryspin013: Jak odpytać z linii poleceń taką kartę by się sama określiła co do swojej wielkości?
A GParted też po usunięciu wszystkiego i zmianie tablicy partycji na GPT tworzył nową partycję o wielkości 50.01 GiB. Ale po montowaniu w systemie widać jej nie było. :(
  • Odpowiedz