Wpis z mikrobloga

#hardware #pc #linux #dyski
Mam ci ja sobie dysk przenośny i nie mogę na nim założyć poprawnej partycji. Próbowałem już różnych porad znalezionych w sieci ale nic nie pomaga.
W momencie jak podpinam dysk do portu USB to wyświetla mi się komunikat iż nie można podpiąć tego urządzenia. W Gparted usunąłem cała partycję ale nadal pokazuje się komunikat jak na załączonym obrazku.
Czy jest jakiś inny sposób by to naprawić? Jakieś narzędzie LowFormat? Może być nawet pod Windowsa.
Wiskoler_double - #hardware #pc #linux #dyski
Mam ci ja sobie dysk przenośny i nie mo...

źródło: Screenshot_20241112_142830

Pobierz
  • 37
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Wiskoler_double: Jak dysk na przeoranie to nie możesz utworzyć nowej tablicy partycji? Urządzenia -> (Strzelam) utwórz tablicę partycji -> GPT

Warto zobaczyć czy dysk nie jebnięty jak system myśli, że ma 61TB :D
  • Odpowiedz
@sirpingus: Dysk jest zabudowany przez producenta, dokładniej to skośnookiego majnfrenda. Kupiłem go od niego, przyszedł, popracował godzinę i się wysypał. Zareklamowałem, majnfrend kazał odesłać to zwróci kasę. Odesłałem, kasa zwrócona a dziś dysk przytuptał z powrotem. I teraz kombinatuję nad jakimś LowLevelFormatem by go odzyskać.
  • Odpowiedz
On ma mieć 61 TiB pojemności, tak twierdzi majnfrend

@Wiskoler_double: Teraz to nie wiem czy ty pytasz na serio czy trollujesz. Dyski/pendrive z chin z ogromnymi pojemnościami mają przerobiony firmware który do systemu raportuje znacznie większą pojemność. W rzeczywistości nośnik ma kilka GB pojemności a reszta danych leci do czarnej dziury. Jak to pamięć flash to pewnie też padnie po kilku cyklach zapisu
  • Odpowiedz
@fervi: Mam taki zamiar. Wcześniej chciałem tylko powalczyć z tą tablicą partycji.
I co ciekawe jak zrobię na czysto tablicę BSD to nie krzyczy że coś nie tak z nią. Utworzenie partycji o wielkości 4 TiB przebiegło poprawnie. Ale skopiowanie pliku o wielkości 200 MiB zakończyło sie niepowodzeniem i znowu dysku nie widać w systemie.
  • Odpowiedz
Dyski/pendrive z chin z ogromnymi pojemnościami mają przerobiony firmware który do systemu raportuje znacznie większą pojemność.

@gentooman: Osobiście nie mogę skumać dlaczego oni robią ten scam w taki sposób, że od razu idzie to wyczuć. Ciekawe czy to jest zamierzone, aby łapali się na to tylko totalni laicy i nie robili zwrotu, bo żyją w przekonaniu, że właśnie taki dysk kupili czy jak?
  • Odpowiedz
@Wiskoler_double: to pewnie też jakiś najtańszy ulep :/
Dobrze że nie dociążał dysku piaskiem, gdzieś i takie widziałem :)

Swoją drogą to nie jest tak, że aż tak walą w ch..., kupiłem własnie u nich Ryzen'a 5 5600 za 280 zł i śmiga aż miło.
  • Odpowiedz