Wpis z mikrobloga

Mam zamiar zrobić jakieś mniejsze regały na zabawki/książki dla dzieciaków. Regały z płyty meblowej laminowanej gr. 18 mm. W załączeniu przykładowy kształt. Szukam rad od osób, które mają jakieś doświadczenie w #stolarstwo i #meblarstwo. Rozważam 3 rozwiązania jak taki regał skręcić i nie wiem, która opcja będzie najlepsza.
1. kołki i połączenia mimośrodowe (niewidoczne połączenia, ale nie wiem jak ze sztywnością połączenia, trwałością itd., a nie zależy mi na ukrytym połączeniu)
2. Zwykłe długie wkręty do drewna (nie wiem jeszcze jaki rozmiar najlepiej, zakładam, że pod te wkręty tez bym nawiercał jakieś otwory, żeby mi płyty nie rozepchało na boki; no i jakąś nakładkę pogłębiająca na łeb stożkowy dokupić trzeba wtedy, choć czasem robiłem po prostu dodatkowe płytkie nawiercenie większym wiertłem i łeb się chował)
3. konfirmaty meblowe - nie mam ani wiertła, a nie wcześniej nic z nimi nie robiłem (jedynie w gotowych kupnych meblach), więc te musiałbym kupić. Tylko w wiertło takie to podobno warto zainwestować a nie wiem czy jest sens się wykosztować na 2-3 meble.

Najchętniej bym wybrał opcję 2, bo najłatwiej i najtaniej, ale nie wiem czy mebel będzie sztywno stał, zważywszy, że nie zamierzałem z tyłu dodawać cienkiej płyty usztywniającej. Dodam, że nie zakładam rozbierania mebla po skręceniu. Ma tak być aż się nie rozleci
#diy #zrobtosam #meble #meblestracha
mcichy10 - Mam zamiar zrobić jakieś mniejsze regały na zabawki/książki dla dzieciaków...

źródło: Regał

Pobierz
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Najchętniej bym wybrał opcję 2, bo najłatwiej i najtaniej, ale nie wiem czy mebel będzie sztywno stał

@mcichy10: jeśli nie będizesz miał tylnej płyty i/lub nie przykręcisz do ściany to czym byś nie poskręcał nie bedize to sztywne.
  • Odpowiedz
  • 1
@mcichy10 3. Wiertło kosztuje 5 zł. Dobrze masz rozłożone półki i nic nie będzie przeszkadzało w wierceniu. Dołożysz zaślepki i będzie ładnie wyglądało.
Taki mebel na konfirmatach będzie niezniszczalny: będziesz mógł z tego sufit malować, a dzieciaki wspinać się bez ryzyka zerwania półki.
  • Odpowiedz
@mcichy10: Nie kręć płyty na wkręty do drewna – wkręcone czołowo słabo trzymają. Książki nie są lekkie, a dzieciom nie można zaufać, że nie będą tym szarpać. Jeżeli chcesz to skręcić „z łapy”, to są konfirmaty samowiercące i smozagłębiające. Robiłem co nieco na takich konfirmatach marki Matrix i wychodzi bardzo spoko. Czasami coś tam delikatnie odpryśnie przy zagłębianiu łba, ale ogólnie jest zajebiście jak na koszty finansowe i nakład pracy.
  • Odpowiedz
  • 0
@DJArmani:

Robiłem co nieco na takich konfirmatach marki Matrix i wychodzi bardzo spoko.

To dopytam o te wkręty matrix. Przy wierceniu wiertłem strużyny wychodzą świdrem wiertła, a przy tych wkrętach samowięrcących to jak jest? Jak wkręcę go czołowo do krawędzi, to nie wybrzuszy płyty mi płyty po
  • Odpowiedz
  • 1
@Multipurpose_Labels:

25 lat na mebel to nie jest wyczyn

Uważam, że to jest wyczyn, bo biurko nie stało nieruchomo przez ten czas, tylko przyżyło 4 przeprowadzki i drugie tyle przenoszenia z pokoju do pokoju bez rozpakowywania zawartości.
  • Odpowiedz