Wpis z mikrobloga

Czy jest na sali spec od kotłów CO? Junkers Cerapur Smart od jakiegoś czasu zaczął się uruchamiać ze słyszalnym dość głośnym łupnięciem. NIe za każdym razem, zjawisko występuje czasem, wręcz dość rzadko, ale występuje. Żadnych komunikatów błędu na kotle nie ma, pracuje też normalnie, ale normalne to nie jest. Internety jak to internety podają sprzeczne rzeczy, od "natychmiast wzywaj serwis", po "wyłącz i włącz, będzie dobrze", ale sensowniej rozpisane porady raczej się skupiają wokół kotłów z otwartą komorą.

Serwis do kotła oczywiście wezwę, ale chciałbym to trochę odwlec w czasie (za dużo wydatków mi się skumulowało na teraz), dlatego potrzebna mi opinia wykopowej wróżki, co to może być. Świeca zapłonowa się kończy i chwilę dłużej trwa, zanim odpali gaz?

#hydraulika #ogrzewanie #gaz
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Jarek_P: to może być i zły skład mieszanki. Lepiej pospiesz się z serwisantem. Jak za mało powietrza to może i być problem z tlenkiem węgla. Mam nadzieję, że masz czujnik czadu zainstalowany.
  • Odpowiedz
  • 1
Możliwe anomalne działanie cewka/iskrownik lub dysza doprowadzająca powietrze do kotła (brak serwisowania) albo płyta główna, coś z elektroniką..., ale tego bym szukał na końcu...
  • Odpowiedz
  • 0
@masqar: ostatni przegląd był ze 4 lata temu, z powietrzem raczej nie powinno być problemu, szczerze mówiąc nie bez powodu pytałem o tą świecę, bo już przy tym przeglądze było na niej trochę nagaru.
Przyjdzie serwisant, to oceni na miejscu, zasadniczo tylko chcę wiedzieć, czy odsuwanie tego przeglądu o miesiąc-dwa wchodzi w grę, czy lepiej robić to jak najszybciej? Łupnięcia nie występują często, rzadziej, niż raz w tygodniu. Jestem właściwie
  • Odpowiedz