Wpis z mikrobloga

No dobra, dziecko w piekarniku dochodzi
czas pomyśleć o pierwszych sprzętach, jaki Mireczki polecają wózek, spacerówkę czy fotelik . Kompletnie się na tym nie znam . czy warto kupować wszystko od razu czy może lepiej po kolei. Czy są może marki które można kupić używane bo wytrzyma więcej
Biorę po 100 i słucham państwa

#dzieci #rodzicielstwo #tatacontent #kiciochpyta
  • 40
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@lukaschels: Nie bierz wozka 3 in 1 bo łupina ( ten fotelik pierwszy 0-13 kg) w tych zestawach to często gnój. Patrz czy masz isofix w aucie. Łupine będziesz dużo nosił z dzieckiem w środku więc polecam coś co waży mniej niż 4 kg + waga dziecka. My zadowoleni bardzo z moovo Quick wózek lupina + spacerowka i avonaut pixel łupina. Do łupiny kaz sobie dać adaptery wózkowe w gratisie;)
  • Odpowiedz
@lukaschels wózek zależy co potrzebujesz, czy miejski czy wiejski. Ja miałam Espiro Next i był bardzo fajny i jako gondola i jako spacerówka. Fotelik dobiera się do auta, najlepiej udać się do sklepu co dobiera foteliki (znane sieciówki to osiem gwiazdek albo fotelik.info). Do każdego fotelika są adaptery do kupienia do każdego wózka :) my mieliśmy fotelik Cybex Cloud Z z obrotową bazą i to był strzał w 10 bo jest
  • Odpowiedz
  • 0
@Lonate: @marcysia025 no to już sporo informacji, względnie właśnie pytam przed pójściem do sklepu bo jak zweryfikuje to co chłop będzie mi gadał
wózek wiejski wiec na pewno koła o dużej średnicy i pompowane
  • Odpowiedz
@lukaschels to się zastanów nad dwoma osobnymi wózkami, np. używaną gondolą, a potem spacerówka sama porządna z pompowanymi kołami. Czesto 2w1 są nieporęczne i dużo cięższe, mi to nie przeszkadzało, ale nie miałam dużych pompowanych kół :) Za to u mojej mamy miałam gondolę typowo wiejską, z drugiej ręki, z firmy Roan, wszędzie tym przejedziesz. Potem miałam spacerówkę u niej XLander, też używana, ale tutaj słabo jeśli chodzi o złożenie i
  • Odpowiedz
@lukaschels: To muuvo może być nie podrodze z polnymi kamieniami, po mieście to marzenie ;) My sporo z dziecmi latamy więc też patrzymy by był podreczny żeby go oddać do luku, złożyć jedna reka etc. Jeśli nie jest to dla Ciebie priorytetem, szukaj pompowanych kol i patrz żeby Ci dziecka nie telepało. Łupiny raczej pasują do każdego rodzaju kanapy w aucie, polecam sklep 8 gwiazdek to Ci tam panowie wszystko
  • Odpowiedz
@gdziesomojeokulary miałam i nie używałam bo karmiłam tylko piersią, moje dziecko nigdy nie zaakceptowało żadnej butelki czy smoczka. Natomiast jeśli chcesz karmić mm to tak, koleżanki mówiły, że miały wieczorem przy łóżku butelkę z wodą w podgrzewaczu, obok odmierzona porcja mm, wsypać do już podgrzanej wody, wymieszać i można karmić :)
  • Odpowiedz
@lukaschels olej nosidełka i inne łupiny. Nauczcie się wiązać chustę. Chusty są wygodniejsze, bezpieczniejsze, dziecko jest w naturalnej dla niego pozycji. Koleżanka poluje na chusty w ciuchach i za kilka złotych dorwała ostatnio ręcznie tkaną i barwioną. Można często zrezygnować z wózka (wiadomo, że nie całkiem) jak jest chusta. Obczaj temat
  • Odpowiedz
@Lonate: Właśnie chcę piersią, ale wiadomo jak to bywa - czasem mleka w piersiach nie ma albo się skończy, albo trzeba gdzieś pilnie wyjechać bez dziecka, więc chciałabym się zabezpieczyć. Dzięki! W ogóle kompletowanie wyprawki to jakaś masakra - wszyscy chcą cię naciągnąć na wszystko (ʘʘ)
  • Odpowiedz
@Multipurpose_Labels i co, przewozi dziecko autem też w chuście zamiast w łupinie? XD

@gdziesomojeokulary ja miałam na początku problemy z laktacją i pierwsze 2 tygodnie dziecko było dokarmiane mm, a ja pod opieką CDL pracowałam nad laktacją z laktatorem i dzieckiem. Przez 2 lata prawie nie mogłam nigdzie wyjechać po prostu, musiałam być. Nie było innego wyjścia xD Młoda ma już 4 lata, a wciąż uspokaja się trzymając mnie za
  • Odpowiedz
@Lonate: No nie dziwię się, 2 lata karmienia to bardzo długo (mimo że WHO to wspiera) i może wykończyć psychicznie. Ja nie wiem jak to będzie, bo każde dziecko i każda ciąża inna, ale wierzę że będę po prostu karmić do czasu rozszerzania diety, potem trochę dokarmiać ale może już MM żeby odzwyczaić od p----i. Ale planować to se mogę, wyjdzie jak wyjdzie XD
  • Odpowiedz
@lukaschels
1. Wozek: my kupiliśmy nowy stelaż, a gondolę wyrwaliśmy używaną na olx. W gondoli mlody pojeździł chyba z 4-5 miesiecy i sprzedaliśmy ją znow na olx za tyle samo co kupiliśmy. Do posiadanego juz stelaża kupiliśmy spacerowe zawieszenie i tak juz do końca, az mlody nie wyrósł z wozka. Do spacerowki warto wziąć spiworek na nogi i folie na deszcz (choć przydaje się bardziej na wiatr)

2. Oprócz lozeczka kuoilismy
  • Odpowiedz
@lukaschels: @Multipurpose_Labels: co lepiej to chusty można kupić używane, byle nie poprzecierane i tak przeciez sie pierze. Z tego co pamiętam to chyba bambusowe są najbardziej polecane. Tak samo ewentualnie z wozkiem jak ktoś woli- kupować uzywany. Jedyne co nowe to fotelik bo nigdy nie wiesz jak był używany, czy nie brał udziału w wypadku a to ważne. Aaa I zastanów się nad pieluchami wielorazowymi. Wiem, że trzeba
  • Odpowiedz
@marcysia025 @lukaschels wózek 3in1 niby ma kiepską łupinkę (najczęściej brak isofixa, większa waga), ale za to w sytuacjach awaryjnych możesz zapiąć łupinkę i wozić dzieciaka (na krótkich dystansach, raczej nie jest to zalecane). Wózki 3in1 niby są większe i cięższe, ale na pewnym etapie przydaje się zarówno gondola jak i spacerówka - osobne zajmą dużo więcej miejsca, nie mówiąc o sytuacji gdy jedziecie na wakacje, branie dwóch wózków jest w
  • Odpowiedz
@Lonate: Podepnę się pod pytanie ale z innej strony - warto kupować podgrzewacz do mleka/butelek? Zastanawiam się na ile to jest faktycznie potrzebne.

@gdziesomojeokulary: po odchowaniu trójki dzieci jakoś nie przypominam sobie, by jakoś szczególnie brakowało mi tego podgrzewacza. Jeśli mi czegoś brakowało, to miejsca na ladzie xD
  • Odpowiedz
@lukaschels Aha: bierz u----i! Przynajmniej jeśli chodzi o wózki. Bez sensu wydawać 1500-2000 jak wózek w idealnym stanie dostaniesz za ułamek tej ceny. OLX, szukasz z odbiorem osobistym w okolicy i jest git ( ͡ ͜ʖ ͡)
  • Odpowiedz
@lukaschels: dużo osób widzę odpisało ale dorzucę. Wózek movo slick 2.0 bardzo spoko. Względem quicka różni się tym że ma większą gondolę więc jak planujesz mieć duże dziecko to lepiej slick ;) do tego jeśli sam jesteś większy to też łatwiej prowadzi się slick - szwagier ma quick więc mam porowanie. Do tego moovo ma zaletę bycia polska marka produkowana gdzieś na Śląsku - tani serwis i części zamienne. Konieczny
  • Odpowiedz