Wpis z mikrobloga

#przegryw #historia #iwojnaswiatowa #polska

Odkąd pamiętam interesowałem się historią. Z ciekawości zapytałem się dzisiaj członków swojej rodziny co wiedzą o dzisiejszym święcie niepodległości; w jaki sposób Polska wróciła na mapę Europy. W odpowiedzi otrzymałem same ogólniki typu "polska wróciła po 123 latach niewoli", "wszystko zawdzięczamy Piłsudskiemu" itp. Jestem załamany wiedzą historyczną swojej rodziny a pewnie u wielu innych naszych patriotów jest ona podobna czyli zerowa. Naprawdę ludzie ani trochę nie interesują się przeszłością kraju w którym żyją?
Naród który nie zna swojej historii skazany jest na jej powtórne przeżycie.
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mr-dawid: ty znasz historię bo się nią interesujesz, natomiast system edukacji w Polsce jest tragiczny gdzie zamiast szerzej omówić jakiś temat to w kółko wraca się do tej zasranej starożytności. A lekcje są robione nudno i na o-------l. Ja tak naprawdę zacząłem się interesować takimi rzeczami jak skończyłem szkołę, a informacje brałem z filmów na YouTube (ʘʘ)
  • Odpowiedz
  • 0
@biedny_huop ale przynajmniej interesujesz się historią innych państw, czytasz o innych historycznych wydarzeniach. To i tak duży plus - przynajmniej tak zrozumiałem Twój komentarz
  • Odpowiedz
  • 2
@Polnischefuhrer pełna zgoda jeśli chodzi o system edukacji. Nienawidziłem się uczyć starożytności - nigdy te tematy nie wchodziły mi do głowy i dalej nie wchodzą. Od średniowiecza zaczyna robić się już ciekawie. Ty przynajmniej wykazałeś się jakąś inicjatywą i oglądasz filmy na yt. Obawiam się że wielu nie robi nawet tego...
Rozumiem że lekcje historii w szkole zniechęcają ale to ich nie usprawiedliwia
  • Odpowiedz
Naprawdę ludzie ani trochę nie interesują się przeszłością kraju w którym żyją?

@mr-dawid: tak

Naród który nie zna swojej historii skazany jest na jej powtórne przeżycie.

raczej jest zbitką ludzi bez przeszłości
  • Odpowiedz
  • 0
Niesamowite odkrycie, ludzie którzy się czymś interesują wiedzą o tym więcej niż inni...Wszędzie tak to wygląda.
  • Odpowiedz
  • 0
@Wijj chciałem bardziej zwrócić uwagę na to że ludzie mają podstawowe braki i ich wiedza jest nikła, żeby nie powiedzieć żadna. Ja osobiście czułbym wstyd gdybym był takim ignorantem. To nie jest fizyka kwantowa tylko wydarzenie które sprawiło że twój własny kraj, w którym się urodziłeś i mieszkasz, wstał z kolan
  • Odpowiedz
  • 4
@mr-dawid Gdybyś nie interesował się historią tylko np. mykologią, zapewne widział byś tyle samo co ludzie których nazywasz ignorantami. Niestety nie da się mieć wiedzy na każdy temat zawsze się będzie ignorantem. Mówisz, że nie mają podstawowej wiedzy pomjmo tego, że ich to dotyczy, ale przecież ciebie też dotyczy np. genetyka, a raczej wątpię żebyś potrafił wyjaśnić jej podstawy, nawet te z lekcji biologii i co miałbym cię od razu nazwać
  • Odpowiedz