Wpis z mikrobloga

#pracazagranica #dania
Mirki, mam pewien problem. Jakiś czas temu postanowiłem wyjechać za granicę i wysłałem parę CV, głównie interesuje mnie Skandynawia. Dostałem info od Karvinen Heikki Veli, z tego co wygooglowalem jest to agencja pracy z Finlandii(znalazłem ją na wykopie, ale nie pamiętam gdzie, nie umiem tego znaleźć)Praca ma byc na produkcji w Aalborg. Problem jest w tym, że kontakt jest z Polka(Patrycja Cyryna), ale tylko przez email, gdy chce przejść na inną formę rozmowy, to odpisuje że jest na wakacjach, lub że jest niepełnosprawna i nie może rozmawiać przez telefon. A w ostatnim mailu dostałem umowę o pracę i bilet lotniczy, który muszę zapłacić a oni mi zwrócą przy pierwszej wypłacie. (dołączyłem załączniki). Co o tym myślicie? Bo wg mnie wygląda na scam, ale może ktoś już miał styczność z tą firmą?
asdlukasz1 - #pracazagranica #dania
 Mirki, mam pewien problem. Jakiś czas temu posta...

źródło: Zdjęcie WhatsApp 2024-11-11 o 20.25.18_251ff696

Pobierz
  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@asdlukasz1 babka pewnie jest na urlopie, spróbuj zadzwonić do tego biura i potwierdzić swoje zainteresowanie ofertą (poproś kogoś o pomoc jak nie masz na tyle komunikatywnego języka ang.)

podejrzewam że nasz podpisać umowę i im ja przesłać/ żebyś nie miał lipy że przyjedziesz i będziesz czekać miesiac czasu na rozpoczęcie pracy
  • Odpowiedz
  • 1
@asdlukasz1: Gdyby to była prawdziwa oferta, to na pewno nie oczekiwaliby płacenia im za bilety, w dodatku na konto jakiejś prywatnej osoby.
  • Odpowiedz
Siemka, specjalnie założyłem konto bo w obawie przed scamem zacząłem googlować i natrafiłem na ten świeży post. Też szukam ostatnio pracy a dokładniej w Norwegii, dostałem e-mail od Patrycja Cyryna w sprawie pracy na magazynie. Zapytałem o jakieś dane agencji, zobaczymy co odpisze.
  • Odpowiedz
@Mikikiki97: Też czekam na info od niej w sprawie pracy w Norwegii właśnie, szukając info na temat tej firmy trafiłem na takie coś i napisałem na tego maila czy znają taką babkę jak Patrycja Cyryna
MKX1 - @Mikikiki97: Też czekam na info od niej w sprawie pracy w Norwegii właśnie, sz...

źródło: IMG_3064

Pobierz
  • Odpowiedz
@asdlukasz1: Również dostałem maila od tej "firmy" w związku z pracą w Aalborg i zastanawiając się czy to scam trafiłem na ten post. Napiszę kilka maili tu i ówdzie z zapytaniami o szczegóły i wrócę ze screenshotami. Wygląda jak scam
  • Odpowiedz
@mateusz-wargacki: Szkoda bo już się nastawiłem na wyjazd stawka spoko i warunki aż za piękne żeby było prawdziwe xdd Ale no faktycznie typiara coś kręci nie ma sensu ryzykować.
  • Odpowiedz
Wałek.
1. Nigdy nie płać nic przed pierwszą wypłatą, niewazne czy za bilety, papiery, zakwaterowanie (jesli zalatwia agencja/pracodawca) czy fundusz swietego mikołaja. Nigdy.
2. Jak wyżej
3. Patrz 1 i 2
....
Nie słyszałem nigdy o fińskiej agencji sciągającej ludzi do danii (za to są setki polskich/litewskich/rumuńskich itd., nie wspominając o miejscowych).
Napisz "jej" ze przyjedziesz samochodem albo przylecisz ryanairem :)
  • Odpowiedz
  • 1
No jest to mega podejrzane, na razie zero kontaktu z Panią Cyryna. Jak będę miał jakieś info to dam znać, a post zostawię dla potomnych, żeby się nie nacięli 😊 Bo do tej pory ciężko było coś znaleźć o tej firmie, jak i o Pani koordynator
  • Odpowiedz
Mam podobną sytuację z Panią Cyryną. Oferta pracy w Trondheim. Dzisiaj wieczorem dostałem od niej umowę i potwierdzenie rezerwacji biletu. Czy dostaliście od niej we wcześniejszych mailach jej zdjęcie wraz ze swoim dowodem osobistym?
  • Odpowiedz
rezerwacja wygląda całkiem legitnie, jak patrzałem na historie samolotów. powiedzcie po prostu ze na własną rękę dojedziecie i się zobaczy jaka będzie jej reakcja, czy kontakt urwie czy jak. Też dostałem od niej mail'a ale raczej dlugo sie czeka na jej odpowiedz
  • Odpowiedz
@asdlukasz1: To jedno wielkie oszustwo. Zobacz na to komu masz wpłacić pieniądze za bilet: Jakiejś Agnieszce. Znalazłem jej "firmę" od razu widać że to oszustwo. Ta cała agencja nie istnieje. Wpłacisz 1000 zł prywatnej osobie. Godziny lotu są bez sensu. 11.30 pm to 23.
Normalna agencje można bez problemu znaleźć w internecie i się skontaktować. Nr telefonu itd. To trzeba wszystko zgłosić na policję. @meetmymagic2
  • Odpowiedz