Wpis z mikrobloga

Cześć,
podpowiecie jak wygląda u Was konfiracja temeratur i sterownika ogrzewania w domu na dole podłogówka, na górze grzejniki w sypialniach. Bo chyba zapędziłem się w ślepy zaułek. Ogrzewanie gazem, mieszacz w układzie, jeden sterownik temperatury w domu, układ z czujnikiem temperatury zewnętrznej.
Oczekiwana temepratura w domu to około 23*

Jak miałem wcześniej ustawione:
temperatura na piecu 55*
temepratura na wejście do podłogówki około 33*
na sterowniku: dzień 21 noc 19
I w nocy mocno grzało podłogę,w dzień wtedy temperastura spadała i dopiero wieczorem zaczynała podłogo być przyjemnie ciepła. Miałem poczucie, żę przez to gaz jest przewalany w nocy a w dzień podłogo jedynie letnia.

Jak ustawiłęm obecnie ale wydaje mi się, żę mocno nieefektywnie to chodzi.
* temperastura nadal 52*
* podłogówki 30*
* termostat: od 5 rano do 9 grzenie full (52* na piecu). potem niższa temeprarura i lekkie grzanie po 18 -21 znowu full by grzejniki pokoje mogły nagrzać. Od 22:30 do 5 WYŁĄCZONE grzanie wogóle.

Obecna opcja jest o tyle komfortowa, że ciepła podłoga jest z rana i wiczorkiem, w nocy nie mieli gazy ale rozumiem

PS: Układ projektował i wykonywał wujek, niestety tuż po zakończneiu budowy zmarł, serwisant pieca nie chce doradzać bo się tylko piecami zajmuje.
#podlogowka #ogrzewaniegazowe #ogrzewaniepodlogowe #budujzwykopem
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@musli_: 1 jeśli czujesz że podłoga jest ciepła to źle, powinna mieć około 1 stopnia więcej niż temperatura powietrza w pomieszczeniu.
2 standardowa podłogówka ma zbyt dużą bezwładność żeby sobie zmieniać temperaturę aż o tyle w dzień i noc. Jeśli już chcesz regulować temp dobowo, to myślę że 0,5 stopnia różnicy to maks co sensownie jesteś w stanie uzyskać
  • Odpowiedz
@musli_: 28*C na kotle w podłogówke, w pomieszczeniach +/- 22*C (21.8*C dokładnie pokazują termometry), nie zmieniam temperatury na noc, 24/h mam jedną i tą samą. Na razie grzeje na stałej temperaturze bez zewnętrznego i wewnętrznego czujnika temperatury, bo jeszcze nie podłączyłem.
  • Odpowiedz
@Pwado: wszystko zależy od budynku. Do takich parametrów dążysz robiąc projekt. Przy domu spełniającym z zapasem WT2021 da się spokojnie takim parametrem nagrzać pomieszczenia, przecież potrzebujesz wtedy moc cieplną podłogi np dla średniej wielkości pomieszczenia koło 400-800W.
  • Odpowiedz