Wpis z mikrobloga

Jak dobrym pomysłem jest złożenie chłodzenia wodnego do Raspberry pi 5, na którym mam serwer NAS zasilany PoE?
Widziałem że indianie robią równie odważne projekty. Niestety, będę potrzebował kilka rzeczy wydrukować, aby zachować estetyke.

Są jakieś serwisy, gdzie mogę przesłać projekt wydruku, a oni mi to gotowe prześlą pocztą?

#pcmasterrace #druk3d
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ka-lol: nazwa może być inna, sam drukuję to nie korzystam i mogłem pokręcić ;) A jak się nie spieszy to za 5 tygodni będę w Polsce, mogę wydrukować wcześniej np. z ASA-CF i podesłać, będzie tanioszka ;)
  • Odpowiedz
@ka-lol: jak postawiłeś NAS? w sensie masz jakiegoś RAIDa, czy pojedynczy dysk na USB dodałeś? Chodzi mi to po głowie, ale zastanawiam się czy wydajniejsze nie będzie jakieś miniPC żeby po USB dysków nie podpinać...
  • Odpowiedz
  • 1
@kmieciuux: W raspberry Pi 5 jest gniazdo PCI Express 2.0, które pozwala na podłączenie karty rozszerzen z jednym bądź dwoma dyskami NVME.
Dla mnie optymalny będzie jeden dysk, aby zmieścić się z watami, no i raczej nie potrzebuje RAIDa.
A że chce mieć to na PoE, to także potrzebuje zakupić nakładkę pozwalającą na takie zasilanie.

Mam w Raspberry pi 4 takie rozszerzenie, niemniej jednak, tam nie ma PCI-E 2.0, więc w grę wchodziłoby
  • Odpowiedz
Są jakieś serwisy, gdzie mogę przesłać projekt wydruku, a oni mi to gotowe prześlą pocztą?

@ka-lol: możesz tutaj uderzać, jeszcze jak podasz #miasto to może ktoś ci lokalnie ogarnie, a jak nie to paczkomat i na 2 dzień masz.

• Odpowiedz