Zmieniłem kompa i wrzuciłem do niego dysk hdd z poprzedniego pc i zauważyłem że dysk cyka co ok. 10 sekund tak jakby bez przerwy próbował parkować głowicę. Problem w tym że nie wiem czy to jego normalne działanie bo stary komp był zwyczajnie głośny i nie mogłem tego cykania usłyszeć. CrystalDisk pokazuje stan dobry ale sądząc po godzinach pracy to czy to już moment na zrobionie backupu? ( ͡º͜ʖ͡º)
@crejzus: Sprawdź czy dobrze wtyczka zasilania jest wpięta, nie ma tam jakichś zabrudzeń, ważne jest też żeby zasilacz nie był za słaby bo przez zły zasilacz to mi też taki dysk WD padł.
@Bodek: Zasilacz świeżutki ENDORFY Supremo FM5 650W 80 Plus Gold, ze sporym zapasem bo procek to APU 65W więc brak nawet GPU - prądu nie brakuje. Przepiąłem na inne wtyczki i gniazda i użyłem innego przewodu sata ale to niczego nie zmieniło.
@crejzus: to że zasilacz na papierze ma odpowiednie parametry nie oznacza ze chiński bubel zwany kiedyś silentium pc jest dobry, może nie umieć utrzymać odpowiedniego napięcia i już będzie problem, którego normalnie nie dostrzeżesz
@Megawonsz_dziewienc: @Bodek ok znalazłem przyczynę. Zainstalowałem SSD Fresh żeby zoptymalizować system na dysku ssd i to on robi jakieś krzywe akcje z HDD - po wywaleniu programu z autostartu dysk już nie cyka.
@crejzus: o tak też może być, dobrze że udało Ci się znaleźć przyczynę. Generalnie jakby na przyszłość coś było nie tak, to polecam odpalić system w trybie awaryjnym, wtedy odpalają się tylko niezbędne procesy do działania systemu i od razu widać czy jakiś program nie jest problemem
#pcmasterrace #hardware #hdd
źródło: Zrzut ekranu 2024-11-10 132803
Pobierz