Wpis z mikrobloga

Że też ludzkość się nie zbuntowała i dalej z tym nic nie zrobiła, że dalej spędzamy prawię połowę naszego dorosłego życia w robocie, w którym to życiu mamy więcej pracy niż czasu wolnego. Pewni ludzie sobie dawno temu ustanowili tak, a nie inaczej, że doba niewolnika będzie miała podział na 3 ósemki - 8h pracy, 8h wolnego i 8h snu (przynajmniej w domyśle) ale tak naprawdę do stosunek robólstwa do wolnego to jest 3:1, a czasem 4:1, bo zadajcie sobie pytanie, ile tak naprawdę w ciągu doby macie czasu DLA SIEBIE? I nie, robienie zakupów, pranie, gotowanie, sprzątanie, (jeśli ktoś mieszka w domu to robota przy nim), ogarnianie różnych spraw no i oczywiście sen to nie jest wykorzystywanie czasu wolnego, tylko robienie rzeczy niezbędnych do absolutnie podstawowej egzystencji. Czas wolny to faktycznie czas, który możesz przeznaczyć na rozwijanie hobby, jakąś rozrywkę albo sport. Stosunek odpoczynku do pracy nigdy nie powinien być mniejszy, i zawsze powinien wynosić co najmniej 2:1, dlatego domyślnym trybem powinna być praca na pół etatu za te same pieniądze (albo 4-dniowy tydzień pracy) ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#pracbaza #kolchoz #przemyslenia #takaprawda #januszex #januszebiznesu #korposwiat
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Fekalny_okuratnik: To nie chodzi o to ile pracujesz, tylko co z tego masz. Mamy 2024, a tu nadal ludzie są gotowi j---ć u janusza milionera, albo w jakimś z-------m gównem kołchozie za minimalną +300 i to pod stołem. To jest niesamowite. Że ludziom się chce za tyle pracować w ogóle - mówiła moja koleżanka zarabiająca w korpie coś koło 30k w 2013(!) roku. Ja wtedy dostawałem koło 5k i nawet
  • Odpowiedz
@szzzzzz: A co tu rozwijać? Jest chujnia i tyle, zawsze tu była i lepiej nie będzie, bo się wszyscy na to zgadzają, bo w latach 90 i 2000 wytresowano ludzi do j-----a dużo i zarabiania mało. Przepracujecie całe swoje życia za psi c--j. A janusz będzie tylko samochody zmieniał, w c---a leciał i jęczał, że chciał sobie kupić 15 lokali w wojewódzkim, a może tylko 14 i 9 dziesiątych, bo
  • Odpowiedz
@Santiago_de_Var "wyboru już żadnego, na własne życzenie". To znaczy że kiedyś był ten wybór? Że w latach 90 można było coś z tym zrobić, a teraz już nie?
Ja się oczywiście ze wszystkim tym co piszesz zgadzam tylko zastanawia mnie ta kwestia "wyboru" o której wspomniałeś.
  • Odpowiedz
@Fekalny_okuratnik: zgadzam się, tylko większość Polaków to robole pracujące w kołchozach i wielcy zadowoleni są xD zobacz jak to wygląda w jakieś Grecji, a to wyjebka, praca bez presji, stresu a to sjesta, u nas mentalność dalej jest na poziomie robolstwa, ja liczę, że wszystkie biznesy wypala i po 30 będę już tylko delegował pracę i pilnował wszystkiego siedząc w domu, jeżdżąc od czasu do czasu
  • Odpowiedz
@Oo-oO: Mentalność masz niewolnika, serio. A później na starość zostaniesz z torbą leków, zapomniany przez wszystkich, bo tyrałeś na pożywienie. Ten system jest do bani, ale innego widocznie nie ma. Co nie oznacza, że jest to jakieś zbawienie. Żyjemy niewiele lepiej od niewolników, bo po opłatach i tak niewiele nam zostaje, a czasu mamy mniej, niż kiedykolwiek. Wszystko na szybko, wszystko na już. Dodatkowo wiedze, jaką musisz w obecnych czasach
  • Odpowiedz