Wpis z mikrobloga

Wydrukowałem Benchy na nowy extruderze z głowicą Vulcano.
Dysza 0.6mm prędkość 120mm/s
Ścianki 2
Górne i dolne warstwy 3
Wypełnienie 15%
Przyspieszenie 3000
Jerk 10

Czas wydruku ok 24min
(około bo wyszło 26:40 ale ok 2.5min zeszło na nagrzewanie, kalibrację Z i purge line)

Próbowałem przyspieszyć do 200mm/s i to tylko na wewnętrznych warstwach i infillu, ale drukarka zaczęła robić przesunięcie warstwy w tym samym miejscu. Płyta główna nie wyrabia z takimi prędkościami, trzeba przenieść się na Klippera.

Jak zmieniłem do 120mm/s wszytko ladnie wydrukowało.
Problemem jest teraz chłodzenie bo nie jest wystarczające przy tej prędkości.

Fajnie jakby ktoś sprawdził na Bambulabie ile wyniesie na podobnych ustawieniach.

#druk3d #ender3 #timermajsterkuje
Timer_555 - Wydrukowałem Benchy na nowy extruderze z głowicą Vulcano.
Dysza 0.6mm prę...

źródło: temp_file8932646030544879334

Pobierz
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Timer_555: mówisz o prędkości głowicy w mm/s, a moim zdaniem więcej mówi jednak przepływ (w mm3/s). Zazwyczaj możesz wpisać sobie i 500 mm/s a i tak od pewnego momentu nic to nie zmieni, bo i tak wąskim gardłem będzie przepływ, przyspieszenie lub minimalny czas na warstwie.

Przesunięcia warstw robią ci się raczej od za dużego przyspieszenia, a nie "nie wyrabiania płyty".
  • Odpowiedz
  • 0
@bukszpryt jak ustawisz 500mm/s i czas chłodzenia warstwy to ci zwolni nawet do 60mm/s do tego jeszcze małe obrysy dojdą to ojej...
Ja to całkowicie wyłączyłem i leci wszędzie równo 120mm/s.

Płyta nie wyrabia z obliczeniami. To przyśpieszenie musi byc obliczone. Właśnie ludzie przechodzą na Klippera aby mieć przyspieszenie 7000-10000.

Jak chodziłem po menu w marlinie to sie zacinało i dostało natychmiast laga przy okazji zrobiło przesunięcie warstwy. I tu mi
  • Odpowiedz