Aktywne Wpisy

wfyokyga +34

źródło: temp_file678994691307965410
Pobierz
janburner +5
O atrakcyjności faceta nie świadczy ile miał kobiet, tylko jaka była najatrakcyjniesza partnerka jaką miał. Ja sam miałem trochę partnerek w życiu, ale nigdy nie spałem z prawdziwie piękną kobietą. Jak mnie matchowało na tinderze, to albo ze średnimi albo lekko poniżej. To nie jest tak, że jak jesteś normikiem 5/10 to raz na jakiś czas wpadnie lajk od modelki i na 1000 par na tinderze, to będzie kilka 10/10, kilka 9/10
A wiecie co, niech się tym pomnikiem udławią. Bo oczywiście ta niby poprawność polityczna zwłaszcza w Niemczech czy Austrii jest żenująca i gumkowanie wojen z Islamem żeby tam kogoś nie urazić jest zwykłą głupotą, to jednak jest jeszcze inny aspekt. Otóż cała ta odsiecz z której jesteśmy tak dumni (uczą nas o tym w szkole) była raczej aktem geopolitycznego frajerstwa Polski. Zresztą, nie pierwszym i nie ostatnim.
Już jakiś czas temu miałem przyjemność rozmawiać z wybitnym tureckim historykiem prof. Mesutem Uyarem. [rozmowę możesz obejrzeć na kanale: "Odsiecz wiedeńska. Wiktoria czy strategiczne s---------o?", lub posłuchać jako podcastu].
https://youtu.be/vzG00G-n_NM?si=cVLen5_1OV8Ih8yc
Profesor Uyar przekonywał mnie, że szarża i pomoc Sobieskiego wobec Habsburgów była działaniem wysoce nierozsądnym z punktu widzenia interesów Rzeczypospolitej. Pokonanie Turków zaburzyło równowagę w tej części Europy, umocniło nie tylko Habsburgów, ale przede wszystkim Rosję. Wprawdzie nasz król nabił sobie kabzę, przywiózł do Wilanowa kilka świecidełek, ale Rzeczypospolita nie odniosła z tej wyprawy żadnych wymiernych korzyści. Inna sprawa, że po zajęciu Wiednia Turcy nie mieli zamiaru atakować Polski, która była wtedy ogołocona ze wszystkiego co cenne po czasach najazdu szwedzkiego, ale skierować się przeciwko Wenecji, która była dla Imperium Osmańskiego głównym rywalem.
Chciałbym poznać Wasze zdanie co sądzicie o samej odsieczy wiedeńskiej. Zapraszam do obejrzenia odcinka z ciekawym tureckim spojrzeniem na tę historię.
#europa #islam #historia #polska #austria #wieden #polityka #ciekawostki #ciekawostkihistoryczne #wojna #bekazlewactwa #turcja #ciekawostkizniemiec
źródło: wiedeń pomnik
PobierzUkraina chyba lepiej umie w dobry PR :P
źródło: 20240630_122626
Pobierz