Wpis z mikrobloga

Spoktaliście się kiedyś z pomocą dla ludzi biednych, takie coś że rozdają żywność dla osób potrzebujących?
Pod szkołą mojej córki rozdają taką żywność, jest to finansowane przez gminę i wczoraj przeżyłem szok gdy to zobaczyłem kto takie paczki odbiera. Stały tam same nowe suvy, bmki, merce, leksusy, audice, wtedy jeszcze nie wiedziałem po co tyle drogich aut tam przyjechało, ale spotkałem znajomą, która jest właścicielką dużego zakładu szyjącego ubrania i kilku sklepów. Nie ma dziecka w wieku szkolnym, więc zapytałem co tu robi, odpowiedziała że przyjechała po jedzenie bo tu rozdają. Gdy zapytałem jak to rozdają tutaj jedzenie, to odpowiedziała żebym poszedł do urzędu, tam jakiś papier się składa i też będę mógł odbierać sobie takie paczki z jedzeniem :D

Jakiś czas temu śmialismy się z Rydzyka że dostał maybacha od bezdomnego, a ja wczoraj widziałem biednych głodujących jeżdżących nowymi lexusami :D

#bekazpodludzi #pomoc #polska #charytatywnie
  • 37
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@voot proceder znany od ponad 20 lat. Paczki Caritas chyba przygotowywało wtedy i świta mi coś o PCK. Nie jestem pewien kto je rozdawał i która z tych organizacji tym się zajmowała. Idea słuszna, tylko ludzie jak zawsze wykorzystywali to dla własnych oszczędności. Ludzie, których było stać i mieli pieniądze na makaron, olej, cukier, mąkę i pozostałe produkty znajdujące się w takiej paczce żywności. Już wtedy było widać kto odbiera te
  • Odpowiedz
@voot: Mam znajomą, która pracuje w mopsie. Jak zbliżają się święta i są paczki to przeciera oczy ze zdumienia, że ludziom nie jest wstyd przyjeżdżać po paczki takimi furami.
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 1
@kureci_paratko: @dzar1984 tylko z tego co teraz czytam, bo wydawało mi się to dziwne żeby nie sprawdzali dochodów, to są tam kryteria dochodowe i są dość niskie. Jak więc takie osoby się na to łapią? Skąd oni w ogóle wiedzą że takie rzeczy są? Ja bym sam na to nie wpadł aby zapisać się gdzieś na takie paczki.

Przy okazji zacząłem czytać też o zasiłkach i ludziach którzy żyją
  • Odpowiedz
  • 10
@voot: powiem Ci jak jedna Karyna w pracy działa. Matkę ma bez dochodów, jest samotną matką pracującą, mieszka z facetem który uznał dziecko (jest jego)ale oficjalnie z nią nie mieszka a pracuje na czarno. Dochód dzieli się na matkę, tą dziewczynę i córkę. Ona kosmetyczka, wypełniacze, botoks, permanentny i oczywiście tatuaże co jakiś czas a paczki się bierze i korzysta z mops. Oficjalnie wszystko w porządku tylko przyzwoitość to jednak
  • Odpowiedz
@voot: i jeszcze powiem że koleżanka działała w szlachetnej paczce i kto się tam zgłasza to głową mała. Problemem jest to też że ludzie wstydu nie mają a ci którzy ich sprawdzają często nie chcą tym osobom problemu robić i wpisują co chcą w formularz (przynajmniej tak było 6 lat temu). Wystarczy że ktoś w domu na coś chory, ladną historyjkę upiszą i już można szukać kogoś do paczki. Są
  • Odpowiedz
@voot
Znam historie kobiety ktora mając niepełnosprawne córki żyła z fundacji pomocy takim ludziom jak król. Znałem jej syna - zawsze mial zajebiste świeże auto. Pracował w tej fundacji.
  • Odpowiedz
@voot: to nie przypadek. Bogaci są bogaci bo są lepsi w kombinowaniu i wykorzystywaniu okazji. Biedny powie "uga buga trza wypełnić papier jakiś to za trudne" i wróci do oglądania telenoweli i narzekania
  • Odpowiedz
@kureci_paratko: u nas też podjeżdżali ludzie w mercedesach po jakies dopłaty do obiadów czy podręczników. Schemat byl taki, że matka robi gdzieś na czarno, ojciec za granicą i w kwitach taka rodzina nie ma dochodów mając sto razy więcej kasy niz normalny kowalski
  • Odpowiedz
@voot: caritas i pck tak rozdawało, ale zwykle to te produkty były najniższej jakości, ja woel kupić sobie sam lepszy ryż na przykład
  • Odpowiedz
@Jowo co do zasiłków to często jest tak że osoby zameldowane doliczają dochody, no niby 1 gospodarstwo domowe, a przecież podatki płacisz osobno, nawet z konkubent em. Bo brak przepisów o związkach partnerskich. Dochody określa ustawa, co się wlicza, bo zasiłek rodzinny czy alminety to nie jest to samo wg ustawy. Kwoty z ustawy, uprawnia jace do zasiłków też rzadko są waloryzowane, przez co podwyżka pensji minimalnej powoduje wypadnięcie niektórych osób
  • Odpowiedz