Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 37
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@voot proceder znany od ponad 20 lat. Paczki Caritas chyba przygotowywało wtedy i świta mi coś o PCK. Nie jestem pewien kto je rozdawał i która z tych organizacji tym się zajmowała. Idea słuszna, tylko ludzie jak zawsze wykorzystywali to dla własnych oszczędności. Ludzie, których było stać i mieli pieniądze na makaron, olej, cukier, mąkę i pozostałe produkty znajdujące się w takiej paczce żywności. Już wtedy było widać kto odbiera te
  • Odpowiedz
@voot: Mam znajomą, która pracuje w mopsie. Jak zbliżają się święta i są paczki to przeciera oczy ze zdumienia, że ludziom nie jest wstyd przyjeżdżać po paczki takimi furami.
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 1
@kureci_paratko: @dzar1984 tylko z tego co teraz czytam, bo wydawało mi się to dziwne żeby nie sprawdzali dochodów, to są tam kryteria dochodowe i są dość niskie. Jak więc takie osoby się na to łapią? Skąd oni w ogóle wiedzą że takie rzeczy są? Ja bym sam na to nie wpadł aby zapisać się gdzieś na takie paczki.

Przy okazji zacząłem czytać też o zasiłkach i ludziach którzy żyją
  • Odpowiedz
  • 10
@voot: powiem Ci jak jedna Karyna w pracy działa. Matkę ma bez dochodów, jest samotną matką pracującą, mieszka z facetem który uznał dziecko (jest jego)ale oficjalnie z nią nie mieszka a pracuje na czarno. Dochód dzieli się na matkę, tą dziewczynę i córkę. Ona kosmetyczka, wypełniacze, botoks, permanentny i oczywiście tatuaże co jakiś czas a paczki się bierze i korzysta z mops. Oficjalnie wszystko w porządku tylko przyzwoitość to jednak
  • Odpowiedz
@voot: i jeszcze powiem że koleżanka działała w szlachetnej paczce i kto się tam zgłasza to głową mała. Problemem jest to też że ludzie wstydu nie mają a ci którzy ich sprawdzają często nie chcą tym osobom problemu robić i wpisują co chcą w formularz (przynajmniej tak było 6 lat temu). Wystarczy że ktoś w domu na coś chory, ladną historyjkę upiszą i już można szukać kogoś do paczki. Są
  • Odpowiedz
@voot
Znam historie kobiety ktora mając niepełnosprawne córki żyła z fundacji pomocy takim ludziom jak król. Znałem jej syna - zawsze mial zajebiste świeże auto. Pracował w tej fundacji.
  • Odpowiedz
@voot: to nie przypadek. Bogaci są bogaci bo są lepsi w kombinowaniu i wykorzystywaniu okazji. Biedny powie "uga buga trza wypełnić papier jakiś to za trudne" i wróci do oglądania telenoweli i narzekania
  • Odpowiedz
@kureci_paratko: u nas też podjeżdżali ludzie w mercedesach po jakies dopłaty do obiadów czy podręczników. Schemat byl taki, że matka robi gdzieś na czarno, ojciec za granicą i w kwitach taka rodzina nie ma dochodów mając sto razy więcej kasy niz normalny kowalski
  • Odpowiedz
@voot: caritas i pck tak rozdawało, ale zwykle to te produkty były najniższej jakości, ja woel kupić sobie sam lepszy ryż na przykład
  • Odpowiedz
@Jowo co do zasiłków to często jest tak że osoby zameldowane doliczają dochody, no niby 1 gospodarstwo domowe, a przecież podatki płacisz osobno, nawet z konkubent em. Bo brak przepisów o związkach partnerskich. Dochody określa ustawa, co się wlicza, bo zasiłek rodzinny czy alminety to nie jest to samo wg ustawy. Kwoty z ustawy, uprawnia jace do zasiłków też rzadko są waloryzowane, przez co podwyżka pensji minimalnej powoduje wypadnięcie niektórych osób
  • Odpowiedz