Wpis z mikrobloga

#programowanie siemka, pytanie techniczne, chciałbym sobie zrobić automatyzację gdzie wrzucam nagranie na np storage w cloudzie, i to mi odpala jeden skrypt i strzela do api. Nie chce ładować w to kasy dużo i też nie chce tego skalować bo to do osobistych rzeczy, on prem odpada na razie. Nie chce też przerostu nad treścią, myślałem nad jakimś sprytnym wykożystaniem CI albo power automate, może azure event grid zrobił i może jakąś funkcję co to subskrybuje? Jestem otwarty na propozycje bo w sumie doświadczenia dużego nie mam i tak sobie gdybam
  • 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@czarny_piotrus: W przypadku AWS wrzucasz na bucket S3 (np. poprzez pre-signed URL). Dodajesz do bucketu S3 Event, który rejestrujesz pod konkretną ścieżkę (prefix + suffix). Jako destination możesz dać Lambdę, która ci przetworzy skrypt. W przypadku takich rozwiązań chmurowych trzeba uważać na pętle (np. nie zapisujemy do tego samego bucketu) i duplikacje eventów z S3 Events (można dodać SQS FIFO jako kolejkę deduplikującą albo zapisywać i sprawdzać stan w DynamoDB
  • Odpowiedz