Wpis z mikrobloga

Udało mi się skalibrować e-steps w nowym extruderze. Linear Advance i Jerk raczej taki sam. Jedynie FLOW jest inny.
Chciałem zmienić w Marlinie mikrokroki na 64 ale zmieniłem na 32, przy 64 silniki dziwnie i głośno pracują. I tak pracują jak na 64 bo to 0.9 stopnia można dać odetchnąć płycie głównej.

Przy prędkości 120mm/s drukarka staje przy drukowaniu, stary problem przesyłu danych gcode z karty SD do płyty głównej przez ekran BTT LCD E3 albo zbyt duża akceleracja. Chociaż jak zbyt duża akcelerację to by gubiło kroki i przesuwałby warstwy. Pewnie serial port się dławi, trzeba podłączać kartę SD pod płytę.

Można drukować przy 32mm3/s (volumetric flow rate), chociaż na obecną chwilę realne bardziej 28-30mm3/s jak testowałem.
Nie lubię dźwięku drukarki przy 120mm/s, nieprzyjemny jest. Przy 60mm/s mogłem spać.

#druk3d #ender3 #timermajsterkuje
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Jak chcesz się bawić w modowanie i grzebanie w konfiguracji, to postaw klippera. Jest o wiele wygodniej.
Co do głośnych silników, to jakie masz stepsticki?
  • Odpowiedz
@Timer_555: Jak masz taki duży przepływ, a szybkie ruchy ci przeszkadzają, to może daj większą dyszę. Zachowując jednakowy przepływ ruchy będą wolniejsze.

Co do klippera, to jeżeli teraz kalibrujesz nowy ekstruder itp, a zamierzasz tego klippera kiedyś stawiać, to bym to zrobił od razu.
  • Odpowiedz