Aktywne Wpisy

galek +35
#ekonomia #pkb #gospodarka #pieniadze #gielda
Najbardziej śmieszne jest to, jak wszyscy zachwycają się wzrostem PKB w Polsce, uznając ten wskaźnik za wyznacznik bogactwa kraju, całkowicie ignorując fakt, że ten wskaźnik niewiele mówi. Zyski są bowiem w większości transferowane za granicę. W sytuacji, gdy nie mamy własnych firm i własnych marek, jesteśmy jedynie hubem produkcyjnym, w którym wytwarza się te produkty, podczas gdy
Najbardziej śmieszne jest to, jak wszyscy zachwycają się wzrostem PKB w Polsce, uznając ten wskaźnik za wyznacznik bogactwa kraju, całkowicie ignorując fakt, że ten wskaźnik niewiele mówi. Zyski są bowiem w większości transferowane za granicę. W sytuacji, gdy nie mamy własnych firm i własnych marek, jesteśmy jedynie hubem produkcyjnym, w którym wytwarza się te produkty, podczas gdy
źródło: 1000009058
Pobierz
razdwatrzy55 +202
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

Chciałem zmienić w Marlinie mikrokroki na 64 ale zmieniłem na 32, przy 64 silniki dziwnie i głośno pracują. I tak pracują jak na 64 bo to 0.9 stopnia można dać odetchnąć płycie głównej.
Przy prędkości 120mm/s drukarka staje przy drukowaniu, stary problem przesyłu danych gcode z karty SD do płyty głównej przez ekran BTT LCD E3 albo zbyt duża akceleracja. Chociaż jak zbyt duża akcelerację to by gubiło kroki i przesuwałby warstwy. Pewnie serial port się dławi, trzeba podłączać kartę SD pod płytę.
Można drukować przy 32mm3/s (volumetric flow rate), chociaż na obecną chwilę realne bardziej 28-30mm3/s jak testowałem.
Nie lubię dźwięku drukarki przy 120mm/s, nieprzyjemny jest. Przy 60mm/s mogłem spać.
#druk3d #ender3 #timermajsterkuje
Co do głośnych silników, to jakie masz stepsticki?
Klipper będzie ale później
Co do klippera, to jeżeli teraz kalibrujesz nowy ekstruder itp, a zamierzasz tego klippera kiedyś stawiać, to bym to zrobił od razu.