Wpis z mikrobloga

Cześć, chciałem wymienić unifon ze starego Proela PC255 na Elfona OP-U7/3 lecz niestety po podłączeniu nie działa, nie dzwoni, pojawiają się jedynie jakieś pojedyncze trzaski. Instalacja dwużyłowa, zworki z numerem lokalu ustawione poprawnie. Klawiatura Proel KDC 1803. Zakładając że centralka też jest Proela, to czy unifon Elfona powinien z nim współpracować bez problemu czy jednak musi być ten sam producent i nie ma zmiłuj?

Dodam jeszcze że nie miałem pewności który kabel jest który bo stary był zdemontowany przez kogo innego więc podłączałem na czuja. Czy przy odwrotnym podłączeniu usmażyłem od razu nowy unifon czy raczej nic mu się nie stało?

#domofon #domofony #elektronika
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

to czy unifon Elfona powinien z nim współpracować bez problemu czy jednak musi być ten sam producent i nie ma zmiłuj?

@Sarg: słuchawka musi być kompatybilna z proelem, cyflal ma taki unifon gdzie zworkami przełącza się system centrali, choć też nie do wszystkiego pasuje.
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@wypokowy_expert: niby nie pisali nigdzie że jest kompatybilny lub niekompatybilny z Proelem, jedynie że przeznaczony do cyfrowych systemów. Ten Elfon zworek żadnych poza numerem lokalu i ustawieniem działania dodatkowego przycisku nie ma.
Chciałem uniknąć kupowania kolejnego Proela bo paskudne są te ich unifony, stąd wybór padł na Elfona, który jest trochę przystępniejszy.
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@wypokowy_expert: nie no troszkę jest, ale Smart D jeszcze ładniejszy. Chyba zaryzykuję, najwyżej będzie do trzech razy sztuka ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Dzięki za pomoc Mirku.
  • Odpowiedz