Wpis z mikrobloga

Mam drukarkę Canona i według jej opisu, tylnim podajnikiem mogę drukować na zwykłym papierze do około 110 g/m2 albo na papierze fotograficznym Canona do 300g/m2.
Jeśli mogę drukować na papierze fotograficznym do 300g/m2 to czemu zwykły papier tylko do 110?
Pytam bo miałem w planach wydrukować coś na papierze a4 200g/m2, ale nie chce załatwić drukarki żeby się zacięła czy coś
#drukarka #drukowanie #pytanie
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@Dziekciu bo papier zwykły jest do 130g w zależności od producenta drukarki. Powyżej jest klasyfikowany jak średni, gruby, ciężki, foto, glossy itd. Gramatura i rodzaj podłoża wpływa na schnięcie tuszu lub wygrzewanie tonera w zależności od typu drukarki. Wpływa też na prędkość posuwu papieru w drukarce a co za tym idzie na prędkość wydruku.
Jaką masz drukarkę? Laser czy atrament?
  • Odpowiedz
  • 1
@Dziekciu to teraz tak: drukować możesz wszystko z tylnego podajnika, ale zwykłą 90 lepiej nie próbować. Jak papier jest gładki to wybierz rodzaj papieru na glossy lub foto i wolny posuw papieru. Jak jest normalna faktura to można wydrukować na domyślnym lub zmienić rodzaj papieru na gruby i wolny posuw.
  • Odpowiedz