Były prezydent Komorowski dzisiaj w Radio Zet: kredyty 0% mnie nie przekonują, bo ktoś musi za to zapłacić. Kto? "Średniacy" utrzymujący rodziny i płacący podatki. "Rozdawnictwo" w postaci dopłat do kredytów jest czynione ich kosztem. Należy ich chronić, a nie dorzucać obciążeń.
Stwierdził też, że popieranie kredytu 0% przez Rafał Trzaskowski niekoniecznie wpłynie źle na jego wynik wyborczy, bo ludzie mają różne wizje na problem mieszkaniowy. Czy na pewno poparcie dopłat dla deweloperów nie zaszkodzi Trzaskowskiemu?
@Jankowalski715 Komorowski pominął fakt, że te dopłaty i tak rozpłyną się w marży banków i deweloperów. Ile kasy by nie wrzucono w rynek, to i tak nie wpłynie to na podaż, bo i tak mieszkań powstaje rekordowo dużo.
MMT tutaj nie działa, bo maksimum zatrudnienia w tej branży już osiągnięto, a nadmiar kapitału wędruje w marże i paradoksalnie przyczynia się do spadku wydajności w tym sektorze. Panu Mietkowi się nie spieszy,
Stwierdził też, że popieranie kredytu 0% przez Rafał Trzaskowski niekoniecznie wpłynie źle na jego wynik wyborczy, bo ludzie mają różne wizje na problem mieszkaniowy. Czy na pewno poparcie dopłat dla deweloperów nie zaszkodzi Trzaskowskiemu?
@Jankowalski715: Nie sądzę aby mu zaszkodziło. Na tym polega POPiSowska polaryzacja. I jedni i drudzy zagłosują na najgłupsze i najbardziej szkodliwe pomysły oraz ludzi forsujących je byleby tylko "przeciw tym drugim". Ja to sobie chyba zagłosuje
Nie sądzę aby mu zaszkodziło. Na tym polega POPiSowska polaryzacja. I jedni i drudzy zagłosują na najgłupsze i najbardziej szkodliwe pomysły oraz ludzi forsujących je byleby tylko "przeciw tym drugim".
No nie wiem, ja jako wyborca obecnej koalicji rządzącej (wtedy rzeczywiście głosowałem przede wszystkim przeciw PiS, niekoniecznie zaś za całością programu ówczesnej opozycji) mam już teraz duży problem z samą kandydaturą Trzaskowskiego - zdecydowanie chętniej widziałbym w pałacu prezydenckim Sikorskiego. Już samo
https://x.com/Jan_co_pyta/status/1854825585706447204
#nieruchomosci #polityka
MMT tutaj nie działa, bo maksimum zatrudnienia w tej branży już osiągnięto, a nadmiar kapitału wędruje w marże i paradoksalnie przyczynia się do spadku wydajności w tym sektorze. Panu Mietkowi się nie spieszy,
@Jankowalski715: Nie sądzę aby mu zaszkodziło. Na tym polega POPiSowska polaryzacja. I jedni i drudzy zagłosują na najgłupsze i najbardziej szkodliwe pomysły oraz ludzi forsujących je byleby tylko "przeciw tym drugim".
Ja to sobie chyba zagłosuje
No nie wiem, ja jako wyborca obecnej koalicji rządzącej (wtedy rzeczywiście głosowałem przede wszystkim przeciw PiS, niekoniecznie zaś za całością programu ówczesnej opozycji) mam już teraz duży problem z samą kandydaturą Trzaskowskiego - zdecydowanie chętniej widziałbym w pałacu prezydenckim Sikorskiego. Już samo
@Dlkvv: MMT nie działa nigdzie bo to gospodarcze perpetuum mobile