Wpis z mikrobloga

Ile do ręki (chociaż w tej branży chyba nikt podatków nie płaci) zarabiają goście którzy pracują w wykończeniówce lub takich bieżących naprawach?

Jestem na etapie wykończenia domu, w ostatnim okresie kilku moich znajomych wykańczało się lub własne domy/mieszkania. Odnoszę wrażenie że "fachowcy" łapiąc po 2-3 roboty na raz, robią po 50k miesięcznie. I to przeważnie w gotówce do ręki. Mam rację, czy to jakieś lokalne wypaczenie?

#budowlanka #nieruchomosci #wykonczenia
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@KonradM:

50k to moze nie, przynajmnije nie samodzielnie, ale obrotna dwojka kolegow, 25 dni pracy po 1k na leb - spokojnie do wycisniecia od frajerow. Zeby miec dniowki 2k per person to juz trzeba miec cos wiecje niz kilka wiader, drabine i szapchelke.... ALE jasne - da sie zrobic, jesli robisz cos specjalsiotycznego co trzeba umiec dobrze i sie znac (w przeciwinsiwte do malowania czy ukladania paneli) lub pracowac na
  • Odpowiedz
@KonradM: kwota do uzyskania przy "strzałach" 1k, 2k nikogo tu nie dziwi w branży, zależy od pracy i potrzeb rynku - przy dużych pracach jest to zazwyczaj około 500 zł dniówki, więc jak majster ma pracę to rzuca wyższą cenę - na zasadzie a może się uda
  • Odpowiedz
@KonradM:

łapiąc po 2-3 roboty na raz, robią po 50k miesięcznie

Tu łapanie kilku robót na raz nic nie zmieni, chyba, że jesteś cyborgiem i nie śpisz i jedziesz 24h. 50k to absurd, możliwe jedynie w jakiejś typowo konkretnej specjalizacji typu instalacje gazowe, montaż ogrzewania itp bo tam faktycznie idzie zrobić 3k dniówki za jednodniowy wjazd.
  • Odpowiedz
@Yuri_Yslin ZUS, księgowa, auto, narzędzia, zdrowie, nerwy , ubrania itp. Oczywiście jeśli jest uczciwy. Ale o tym to wy nigdy nie pomyślicie tylko widzicie wielkie kwoty...
  • Odpowiedz
ZUS, księgowa, auto, narzędzia, zdrowie, nerwy , ubrania

@lololo1: uwzględniłem ZUS. Nie uwzględniłem VAT, bo i tak pracujecie na czarno prawie w 100%. Księgowa to 200zł. Narzędzia kupuje się raz i starczają na lata. Ubranie robocze kosztuje grosze i wytrzymuje długo. "Zdrowie, nerwy" - nawet nie chce mi się komentować. Samochód ma prawie każdy.
  • Odpowiedz