Aktywne Wpisy

MonazoPL +253
kaszaamanna +626
Życzenia uprzejmego użytkownika @jakub-kicia po wpisie o chorobie mojej żony :)
@Moderacja odrzuciła zgłoszenie o atakowaniu mojej osoby :)
#moderacjacontent #wykop
@Moderacja odrzuciła zgłoszenie o atakowaniu mojej osoby :)
#moderacjacontent #wykop
źródło: image_picker_07759E5F-925C-4C83-8FC9-BD00EDC83A6E-72556-00003374F19AD0DE
Pobierz

Hej, kilka prostych pytań:
1. Czy wcześniejsza sprzedaż obligacji terminowych (detalicznych) zawsze jest obarczona potrąceniem regulaminowej wartości czy są od tego jakieś wyjątki? Zastanawiam się czy trzymanie oszczędności w obligacjach (muszę mieć ew. dostęp do gotówki w nieokreślonym czasie, może za pół roku, może za dwa lata) może być formą konta oszczędnościowego.
2. Czy ew. aby w sytuacji potrzeby sprzedaży obligacji żeby mieć gotówkę miałaby sens zamiana np. 3 letnich na 3 miesięczne i wtedy poczekanie do końca tego krótkiego, 3-miesięcznego okresu aby je sprzedać bez potrącenia opłaty za wcześniejszy wykup?
2. Żeby dokonać zamiany, musiałbyś sprzedać najpierw 3-letnie z czego potrącą Ci karę.
Ogólnie tak, opłaca się bardziej gdyż jest wyższe oprocentowanie od zwykłych lokat. Odsetki są naliczane codziennie, a nie jak na lokacie co miesiąc. Jeśli wycofasz środki zanim "zarobisz" na karę za zerwanie (np. pilna potrzeba za tydzień) to dostajesz całe 100zł czyli nie da się stracić
Czyli niższy koszt przy zamianie i tak nie wyklucza potrącenia za wcześniejszy wykup - OK, tego nie wiedziałem, myślałem, że przy zamianie nie dość, że mamy "promocję" to jeszcze nie potrącają za wykup.
Czyli np. w przypadku 3 letnich stałoprocentowych na 5.95% - w zaokrągleniu 0.016% dziennie, a potrącenie to 1% czyli w
Czyli niższy koszt przy zamianie i tak nie wyklucza potrącenia za wcześniejszy wykup - OK, tego nie wiedziałem, myślałem, że przy zamianie nie dość, że mamy "promocję" to jeszcze nie potrącają za wykup.
Niższy koszt przy zamianie, ale z tego co wiem dotyczy to sytuacji jak dotrzymasz np. 3letnie do końca i będziesz chiał kupić 3letnie ponownie. Ale tu może ktoś rozwinie jeszcze bo sam takiej sytuacji jeszcze nie miałem.
"Czyli
Jestem już w połowie książki Samołyka i tam właśnie przeczytałem, że obligacje są bezstratne więc zapaliła mi się lampka w głowie - jak to? Przecież jest potrącenie
@broker: @PedzacaGuma chyba odwrotnie. jeżeli opłata wynosi 1% to po 2 miesiącach odsetki wyniosą +-1% czyli jak sprzedasz wczesniej to wychodzisz na 0 a jak później jak to tracisz ten 1% odestek i zostaje Ci tylko nadwyżka. Czyli efektywne oprocentowanie będzie 4.95 zamiast 5.95%?