Wpis z mikrobloga

Kilkanaście lat temu kupiłem sobie cyfrówkę i ładowarkę akumulatorków AA/AAA. I przez te kilkanaście lat odruchowo stosowałem akumulatorki w pilotach, termometrach pogodowych, jakichś czujnikach. Ale ostatnio wyczytałem że do takich urządzeń, z małym poborem prądu lepsze są zwykłe baterie. I w sumie za 4 Eneloopy mogę mieć z 20 baterii albo i więcej. Faktycznie w pilotach czy termometrach pogodowych lepiej sprawdzają się baterie?

#baterie #akumulatorki #elektronika #prad
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Faktycznie w pilotach czy termometrach pogodowych lepiej sprawdzają się baterie?

@Gieekaa: oczywiście. Akumulatorki NiMH raz, że drogie, a dwa, że ich stosowanie tu nie ma sensu z uwagi na to, że ich samorozładowanie tutaj zachodzi dużo szybciej, niż wyczerpią się w wyniku obciążenia. Kupuj najtańsze marketowe baterie, te pakowane w blistry po 10-20 sztuk, zwracaj tylko uwagę, by były alkaliczne (oznaczenie LR6 dla AA, LR3 dla AAA), wychodzi po złotówce
  • Odpowiedz
@Gieekaa: tak, pilot będzie sprawniej przełączał kanały. a pogodynka będzie poodawała temperaturę z dokładnością do 4 miejsc po przecinku.

Pilot często działa na rozładowanych bateriach. Wyciągniesz baterie z rozładowanej zabawki która już się nawet nie włączy a w pilocie będzie działać jeszcze długo.
  • Odpowiedz
ich samorozładowanie tutaj zachodzi dużo szybciej, niż wyczerpią się w wyniku obciążenia

@Jarek_P: no i w tym własnie momencie na scenę wchodzą, całe na biało, Panasonic Eneloop.
  • Odpowiedz
To dalej termometr. A rodzaj baterii/Aku nie ma żadnego znaczenia, działa wszystko tak samo.

@FrankTheTank: bredzisz. W jednym masz pracę ciągłą, w drugim nie. W jednym masz łączność radiową, w drugim nie. Nie, to nie to samo.
  • Odpowiedz
no i w tym własnie momencie na scenę wchodzą, całe na biało, Panasonic Eneloop.

@RobinSchudl: z ceną kilkanaście złotych za akumulatorek. Dziękuję, zostanę przy bateryjkach z Carrefoura po złotówce za sztukę.
  • Odpowiedz