Wpis z mikrobloga

Pytanie do właścicieli pojazdów z gwarancją w ASO. Będę pierwszy raz kupować nowy samochód , mam parę pytań jak wygląda kwestia gwarancji na samochód:
1. Ile kosztują przeglądy okresowe?
2. Czy mogę skorzystać z gwarancji poza Polską i tam dokonywać przeglądów gwarancyjnych?
3. Czy warto dopłacać i przedłużać gwarancję?
4. Odmówiło ci ASO kiedyś naprawy gwarancyjnej? Jeśli tak, to czemu?
Interesują mnie marki #kia #renault #ssangyong #hyundai
#motoryzacja #aso #gwarancja
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Patryk4: z tego co obserwuję na grupie Renault, to ceny różnią się w zależności od ASO. Jak przytachasz swój olej, to cena też będzie inna, więc nie ma reguły.

Przeglądy gwarancyjne możesz dokonywać w każdym autoryzowanym serwisie Renault na terenie krajów członkowskich Unii Europejskiej - zasięg terytorialny gwarancji Renault dostępny online.

Czy warto dopłacać do przedłużenia gwarancji? Oczywiście, że tak. Zwłaszcza, że niewiele to kosztuje i nie wiadomo ile z
  • Odpowiedz
@Patryk4:
1. 500-1000 cebulionów za sam przegląd który w 90 proc. jest bzdurą bo robią przegląd zupełnie świeżego auta czyli sprawdzają w praktyce czy nie ma usterek fabrycznych na koszt klienta :)
nie mam nam myśli tutaj wymiany oleju tylko przegląd jako usługę sprawdzanie stanu auta
2. tak
3. jeżeli to gwarancja fabryczna (nie ubezpieczenie) i jakieś normalne warunki bez durnych limitów no to warto
4. walili ściemę, że przepalanie
  • Odpowiedz
  • 0
Cos jeszcze chcesz wiedzieć? XD

@szczurek_87: Co to jest Easy Service? Czy we wszystkich ASO jest takie januszowanie, czy po prostu źle trafiłeś? Za granicą jak rozumiem przeglądy droższe? A co jak nie zrobię przeglądu na czas?
  • Odpowiedz
@Patryk4: jeżeli Renault, to rozsądniej (moim zdaniem) jest wybrać 1.3 TCe, niż hybrydę E-Tech. Jezdze Arkaną 1.3 158 i jest elegancko, a gwarancja rozszerzona to 5 lat lub 80k km.

Zdarzają się nieliczne przypadki z wersjami E-Tech, przed 2024 rokiem produkcji, w których puszcza uszczelniacz skrzyni biegów i olej zalewa sprzęgła - pożałowali pewnie całe 0.00005 EUR i dali za cienką uszczelkę. Natomiast naprawiają to bez gadania. Wspominam, że to
  • Odpowiedz
@Patryk4: ASO renault, samochód Dacia - serwisuję w Warszawie od 3 lat, mam pakiet easyservice i rozszerzoną gwarancję na 5 lat/100000km. Robią wszystko bez zająknięcia, naprawili do tej pory każdą pierdołę z którą przyszedłem w ramach gwarancji. Olej i filtr oleju dodatkowo wymieniam dodatkowo w innym tanim warsztacie to do tej pory się nie czepili, nie wiem czy zauważyli czy nie.
  • Odpowiedz
@kimunyest95 @Patryk4 przy okazji cieknący olej zalewa silnik elektryczny i robi zwarcie. Renault niedawno wprowadził możliwość przedłużenia gwarancji do 7lat, ale po cichu w OWU zapisali że gwarancja nie obejmuje skrzyni etech ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Patryk4: SsangYong raczej bez problemu z samą awaryjnością. Nieco gorzej z dostępem do części, bo o ile zwykłe eksploatacyjne dostaniesz raczej od ręki (zależnie od sklepu), o tyle na jakieś nietypowe możesz dłużej poczekać i dostać je przeważnie w ASO. Jedyny minus silnika 1.5 T-Gdi to tak naprawdę wysokie spalanie. Ale można domówić do niego LPG.
  • Odpowiedz