Wpis z mikrobloga

Co byscie wzieli? Hyundai i30 2011 (po lifcie), 140 tys. przebiegu, silnik 1.4, 109KM , za 21k (od pierwszego wlasciciela)
Czy Opel astra 2012, 140tys przebieg, silnik 1.4, 100 KM, za 24k? (nie wiem skad)

Wizualnie wydaje sie ze troche przewaza Opel, chociaz w sumie ten hyundai chyba tez wydaje sie w miare wygladac

Jeden i drugi czarny z alufelgami, chociaz widze tez w okolicy opcje szarą i30 z przebiegiem 149k za 22k, sprowadzony z niemiec

#motoryzacja #samochody #opel #hyundai #niebieskiepaski #rozowepaski
  • 30
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
Hyundai nie będzie złopał oleju tak i nie będzie aż takim mułem

@Golfinho: hmm, ogolnie jakos bardzo nie zalezy mio na szybnkiej jezdzie, dotychczas jezdzilem skodą felicją 1.3, 70km, i to faktycznie zamulacz, ale jesli astra jest przynajmniej troche dynamiczniejsza, to moze by uszło.

A czy np. wersje 1.6 tej astry palą znacznie wiece? Czy nie ma jtakoich roznic zeby warto bylo zwracac na nie uwage?
  • Odpowiedz
@essos problem z Astrą J jest taki, że jest w pierona ciężka (ponad 1.5 tony) więc zawsze dużo pali plus czasami jest mułem, nadal dużo paląc :p
  • Odpowiedz
@essos różne wpisy dot spalania w różnych autach widziałem i często to odbiega od rzeczywistości.

Nie wyobrażam sobie ciężkiego kloca jak Astra z wolnossącą benzyną spalania niższego niż 8 litrów w sytuacji innej niż tempomat ustawiony na 70-90 km/h. Jeśli cykl mieszany lub nie daj Boże miasto to zapomnij o takich wynikach :p

Chyba, że diesel.
  • Odpowiedz
  • 0
Btw. Twoja Felicia waży tone, mając 70 KM, a ty patrzysz na auto co ma 1.5 tony mające 100 koni. Z prostego przelicznika wynika, że Felicia ma lepszy stosunek masy do mocy ;)

@Golfinho: ja pitole, jesli jest tak jak mowisz, to nie wiem jak ktos moze kupowac tą astre. Ale moze te nowe silniki przez to ze nowsze są wydajniejsze, albo co?

Dokladnie ta felicia ma 68km
https://www.autocentrum.pl/dane-techniczne/skoda/felicia/ii/hatchback/silnik-benzynowy-1.3-68km-1998-2001/ranking/?silnik=34
  • Odpowiedz
@essos: Mam/miałem takiego i30 po lifcie w 1.4 LPG i polecam. Bezproblemowe woziło, silnik nie jest demonem prędkości ale jest ok, tylko na autostrady trochę słaby wybór bo ma krótką skrzynię. Lift z tego co pamiętam jest dużo lepszy od przedlifta pod względem zabezpieczenia antykorozyjnego. Zrobiłem nim prawie 50kkm i nigdy mnie nie zawiodł (czasem jakieś drobne pierdoły wyskoczyły), ale ogólnie to nic się nie działo. Spalanie na LPG też
  • Odpowiedz
@essos Astra 1.4 ma prawie 14 sekund do setki :p

Kupuję ktoś dla kogo dynamika nie ma znaczenia i jeździ niewiele więc spalanie też nie ma.

Żeby nie było, Astra to spoko auto, ale jednak lepiej brać 1.4 turbo i gazować. Trzeba się liczyć jednak ze skrzynią m32.

Możesz brać Hyundaia i30/ceeda lub pójść "nietypowo" i zapolować np. na Soula 1.6, który przez to, że rzadszy to będzie raczej w lepszych
  • Odpowiedz
  • 0
Kupuję ktoś dla kogo dynamika nie ma znaczenia i jeździ niewiele więc spalanie też nie ma.

Hmm, zastanawiam sie czy to nie czasem ja, bo przynajmniej na ten moment jezdzilbym raczej sporadycznie :P

Żeby nie było, Astra to spoko auto, ale jednak lepiej brać 1.4 turbo i gazować. Trzeba się liczyć jednak ze skrzynią m32.

To
  • Odpowiedz
@essos: Masz możliwość kupić auto od pierwszego właściciela, pewnie z paragonami za naprawy a brniesz w jakiegoś parcha bez historii. Tylko hyundai z tych dwóch.
  • Odpowiedz