Wpis z mikrobloga

#przeszedlem Oxenfree

Oxenfree to prosta, klimatyczna gra przygodowa 2D z dreszczykiem. Lądujemy z ekipą młodych ludzi na wyspie aby uczcić zakończenie roku szkolnego. Szybka jej eksploracja sprawia, iż główna bohatera przy pomocy radia otwiera dziurę powodującą anomalię. Tak zaczyna się przygoda.

Z racji faktu, iż jest to głównie symulator chodzenia, główną rolę w rozgrywce będą ogrywać dwie rzeczy - historia oraz dialogi. Historia wypada bardzo okazale i kojarzy się z tymi wszystkimi starymi, lekko horrorowymi serialami jak "Czy boisz się ciemności?" czy "Gęsia skórka". Nie jest to to coś przy czym pada się na kolana - ale od początku do końca śledzi się ją z rosnąca ciekawością.

Historii dorównują również dialogi. Te są niezwykle wiarygodne, świetnie poprowadzone oraz wielowymiarowe co sprzyja ukończeniu gry więcej niż jeden raz, ze względu na oferowane możliwości. Sam wachlarz bohaterów również dość zróżnicowany - bohatera z traumatyczną przeszłością, wredna suka jako znienawidzona koleżanka, przybrany starszy brat itd. Tylko od naszych wyborów zależy jak będziemy prowadzić z Nimi dialogi.

Rozgrywka to w 95% symulator chodzenia, wzbogacony o poszukiwanie fal radiowych jako źródła do rozwiązywania zagadek.

Muzycznie i klimatycznie również jest dobrze. Wprawdzie gra nie jest horrorem, ale umiejętnie budowany klimat oraz napięcie sprawiają, że pojawiające się od czasu do czasu jumpscary potrafią delikatnie podnieść ciśnienie.

Same zakończenie jest ok, wpisuje się w świat przedstawiony. Jak już wspomniałem - prowadzenie dialogów ma wpływ na nie, więc istnieje potencjał na przejście gry więcej niż raz.

Grę przeszedłem w jakieś 5 godzin i świetnie się bawiłem. Jeśli szukacie fajnej historii, ciekawych dialogów i nie przeszkadza Wam fakt, że ta gra to głównie chodzenie i chłonięcie ww. rzeczy - dajcie szansę. Ostatnio latała na wyprzedażach steamowych za niecałe 4 złote i w takiej cenie absolutnie warto. Polecam na długie, zimne i pochmurne wieczory :)

#gry #grypc #grykomputerowe #oxenfree
John_Doenut - #przeszedlem Oxenfree

Oxenfree to prosta, klimatyczna gra przygodowa 2...

źródło: oxen

Pobierz
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach