Wpis z mikrobloga

Pół roku temu kupiłem Playstation 3 Slim z dualshokiem za 250 zł. Do tego dokupiłem używany dysk HDD 750GB za 50 zł i pastę termoprzewodzącą za 18 zł. Za awaryjny drugi pad służy mi mój stary pad z PS2, który działa z większością gier.

Łącznie wydałem 320 zł i spędziłem jakąś godzinkę na przeczyszczeniu konsoli z kurzu i położeniu nowej pasty na CPU i RTX.

Chciałem po prostu ograć wszystkie dobre exclusive z tamtego okresu. W tamtych czasach miałem X360, którego wymieniłem na XONE. Xbox One S jest ze mną do dzisiaj i służy mi bezawaryjnie. Nie widzę żadnego sensu w kupowaniu nowej generacji konsol z dwóch przyczyn: słaba biblioteka gier (zarówno na PS jak i na Xbox, a do tego większość z nich jest dostępna na PC) oraz beznadziejny wygląd nowych konsol (przede wszystkim są za duże, do tego totalnie nie podoba mi się kształt PS5, ale to akurat kwestia gustu).

Od pół roku PS3 jest włączone niemal codziennie i niesamowite jest to, jak tamta generacja była dobra. Gry miały poniżej 12h rozgrywki, za to główny nacisk był położony na dobrą zabawę. Grafika cały czas bardzo dobra, pomimo upływu lat (mój tv ma 55 cali, siedzę niecałe 2m od ekranu i wygląd tych gier wcale mi nie przeszkadza). Gry praktycznie działały od samego początku bez bugów, zazwyczaj aktualizacje kończyły się na wersji 1.02-1.03, chyba tylko któraś z wersji Uncharted miała update do 1.20 (czy jakoś tak).

Granie w sieci darmowe i najlepsze jest to, że cały czas ludzie siedzą na serwerach.

Najlepiej wydane 320zł na rozrywkę od bardzo długiego czasu. Polecam serdecznie dopóki te konsole są tanie. Wymiana dysku na większy jest banalna, z YouTube bez problemu wyczyścicie konsolę i położycie nową pastę. Od tamtego czasu konsola prawie w ogóle nie przekracza 60 stopni (ale max gram 2h naraz), więc prawdopodobnie długo mi posłuży. Ogromna biblioteka świetnych gier (sam gram tylko w tytuły exclusive, bo inne dobre tytuły z tamtych lat mam na swoim XONE na wstecznej kompatybilności).

Mam nadzieję, że wrócimy do czasów, kiedy w grach liczyła się rozrywka. Nie rozumiem, dlaczego poszliśmy w kierunku ogromnych i drogich gier, na które trzeba czekać wieki i w dniu premiery naszpikowane są bugami.

#konsole #playstation #gry #ps3
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@brck89 w kwestii sieciowej to należy się małe uznanie dla Sony, że konsola jest od blisko 18 lat przypięta do sieci i nadal można za free grać online czy synchronizować trofea. Oczywiscie wysoko budżetowe produkcję w które grało 90% mają juz wyłączone serwery ale te mniej popularne w większości nadal działają bo rozgrywka jest na zasadzie p2p i nie ma kosztów utrzymania serwera po stronie producenta gry. Także mimo pustych serwerów
  • Odpowiedz
@brck89: Trochę taką laurkę dajesz bo 7 generacja też miała swoje bolączki.
Online passy, chamskie dlc (znajdujące się już na płycie z grą, ale możliwe do odblokowania po zakupie w sklepie), słabe porty na ps3, wyciek danych użytkowników u Sony, duża awaryjność pierwszych xboxów (zresztą ps3 YOLD też mocno przetrzebił)
Czy gry były plug and play? No nie wszystkie. Jak chcesz ograć takie gran turismo 5 albo 6 to wkładasz płytkę
  • Odpowiedz
  • 1
@orgin246: nigdzie nie napisałem, że ta generacja nie miała wad :) Chociaż mój X360 służył latami i teraz kolejne lata służy u brata, może miałem szczęście do bezawaryjnej konsoli.

Też pisałem z własnej perspektywy, jestem niedzielnym graczem i jak widzę długą grę to mi się odechciewa grać (bo nie skończę jej przez kolejne miesiące). Te 10-12h to idealny kompromis przy moim graniu (pomiędzy 30 a 120 min dziennie), bo nie zdążę
  • Odpowiedz
@brck89 na konsoli z zatoki nie weźmiesz. A na konsole nawet stare tytuły potrafią sporo kosztować.

Kiedyś dało się robić obejścia na konsolach, ale to chyba się skończyło kilka generacji wstecz.

Są jakieś abonamenty, że masz przez miesiąc losową grę, ale to tak średnio grać w coś losowego i z ograniczeniem czasu.
  • Odpowiedz
@dawid-hopek nie wystarczyło. Opisał szczegóły i mi to dużo dało.

Jak przerasta cię przeczytanie dłuższego wpisu niż jedno zdanie, to problem nie jest w autorze.
  • Odpowiedz
@dawid-hopek widać, że patus.

Jak będziesz oglądał więcej takich patologicznych rzeczy, to nie pomoże to w umiejętności czytania dłuższych tekstów. Polecam książki. Naprawdę. Zmuś się do jakiejś, potem będziesz czytał z przyjemnością, a po kilku miesiącach nie poznasz jak się zmieniłeś. Będziesz sobie myślał, dlaczego nie zrobiłeś tego wcześniej.
  • Odpowiedz
@brck89: też mam właśnie plan kupić używaki. Chciałem też ograć harrego pottera na konsolach, ale trudno o samą grę. A kupowanie nowej generacji jest o tyle bez sensu, że i tak nie gram na swoich xone ¯\(ツ)/¯ może miałbym lepszą konsolę, ale też bym nie grał.

No chyba, że za granie uznać ściągnięcie gierki i wyłączenie jej po 30 minutach.
  • Odpowiedz
@brck89: Trochę tak to odebrałem jako laurkę napędzaną nostalgią, trochę na tagu jest ludzi co mówią, że kiedyś to było, a teraz to gaming upadł.
Ale teraz rozumiem, że po prostu tam więcej gier jest pod ciebie ;) w sensie jesteś normalnym człowiekiem grającym w gry :D

Z swojej strony mogę prawie wszystkie ratcheta i clanka.
  • Odpowiedz
@mk321 rozpłacz się bo widać że robisz to na bieżąco skoro tak cie boli losowy komentarz na nie twój wpis na forum z śmiesznymi obrazkami. A i nie oceniaj jak nie chcesz być oceniany misiu ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
  • 1
@mk321: w sumie to weźmiesz, 7 generacja dawała się przerobić bardzo łatwo (PS3 ma Evilnat, nawet na najnowszy soft 4.91). W 8 generacji jest dostępna przeróbka PS4, XONE jest nieprzerabialny.

@dawid-hopek od tego jest mikroblog, by pisać co i ile się chce. Jak nie pasuje to nie czytaj xD w czym dokładnie masz problem?
  • Odpowiedz
  • 1
@orgin246: bo w sumie tak to brzmiało :) tak jak napisałeś, tam jest od groma świetnych gier, idealnych pode mnie. Ratchet jest na mojej liście, póki co chcę się skupić na fabularnych AAA, na platformówki przyjdzie jeszcze czas :)
  • Odpowiedz
Z tego co widziałem ludzie nadal grają online w GT6 i to nie przez xLinka tylko normalna obsługa trybow online

@adrjenq: a tak tak ( ͡º ͜ʖ͡º) forum gtplanet.com i Nenkai, który nadal moduje GT5 i GT6 :) a z tego, co pamiętam, to Xlink w GT5 działa i odpalony Lan mode w ukrytych opcjach debugowania ( ͡º ͜ʖ͡º) No
lukasz_pudzian - >Z tego co widziałem ludzie nadal grają online w GT6 i to nie przez ...

źródło: gt

Pobierz
  • Odpowiedz