#wroclaw Macie jakiegoś sprawdzonego doradcę kredytowego który pomoże ogarnąć kredyt? Mieszkania jeszcze szukamy ale z kredytem jesteśmy na poziomie -1. Ktoś spotkał jakieś fajne poradniki/materiały jak kupić spokojnie mieszkanie? #nieruchomosci
@mestinerr: 1. Najpierw zobacz na ile cię metrów stać 2. Potem zrób listę co jest dla ciebie najważniejsze w mieszkaniu (dla Ciebie i drugiej połówki) 3. Szukaj tego co spełnia najwięcej punktów z listy. 4. Pojeździj po okolicy która wybrałeś i zobacz jak to wygląda na żywo jeśli już coś stoi 5. Pojedź ze dwa razy w godzinach szcytu, żeby zobaczyć jak wyglądają korki w
@mestinerr: Jak macie zerowe pojęcie o kredycie i całym procesie zakupowym to polecam przeczytać nawet dosłownie 2-3 artykuły, które wyskoczą Ci pierwsze w google po wpisaniu pytania. Sam kredyt hipoteczny to bardzo prosty instrument, a i zakup nieruchomości specjalnie skomplikowany nie jest. Zwłaszcza, że po drodze będziesz mógł rozwiać wątpliwości np w kwestii płacenia podatków w urzędzie miasta itp
@mestinerr: Z doświadczenia powiem Ci że zazwyczaj największa zdolność wylicza bank w którym masz już rachunek. Często też chce mniej papierków. Nowe banki podchodzą bardziej krytycznie bo nie znają Cię;) Jak brałem krechę 10 lat temu to mój dał mi zdolność 300k a pozostałe na poziomie 200-220k.
@mestinerr: Doradcy to zlodzieje tak samo jak posrednicy. Temat kredytu hipotecznego nie jest jakos szczegolnie zlozony. Jest wiele materialow, gdzie pokazane jest jak krok po kroku policzyc koszt kredytu. Poza tym kredyt hipoteczny jest scisle uregulowany w ustawie o kredycie hipotecznym, tak samo jak umowa deweloperska w ustawie deweloperskiej.
Nie daj sie naciagnac, bo ludzie na haslo kredyt dostaja malpiego rozumu. Wyciagnij kartke, dlugopis, rozpisz sobie wszystko na spokojnie.
@mestinerr we Wrocławiu korzystałam z usług Michała Góra. Doradca kredytowy nie zarabia bezpośrednio na Twoim kredycie, nie wlicza swoich usług w Twój kredyt. Pobiera prowizję z banku za udzielenie kredytu, która pobrałby też doradca klienta pracujący w banku :) Przedstawił nam oferty kilku banków, zrobiliśmy symulację opłat dodatkowych, wszystko nam dokładnie wytłumaczył. Poskładał za nas wnioski do banku, ogarniał wszystko na linii bank-my do momentu podpisania umowy. Przeprowadzał też z bankiem
@jakubyoker: może teraz. Jak brałem kredy to mój bank nie pytał dlaczego mam 3 auta (inny uważał to za koszt i zdolność w dół). Mój bank nie chciał ode mnie PIT'ów, jedynie zaświadczenie że UoP jest na czas nieokreślony. Inne banki chciały historię moich wydatków (wydruk lub cvs z transakcji na moim koncie) itp itd. Może teraz jest łatwiej.
@mestinerr: Unikać pośredników
1. Najpierw zobacz na ile cię metrów stać
2. Potem zrób listę co jest dla ciebie najważniejsze w mieszkaniu (dla Ciebie i drugiej połówki)
3. Szukaj tego co spełnia najwięcej punktów z listy.
4. Pojeździj po okolicy która wybrałeś i zobacz jak to wygląda na żywo jeśli już coś stoi
5. Pojedź ze dwa razy w godzinach szcytu, żeby zobaczyć jak wyglądają korki w
Sam kredyt hipoteczny to bardzo prosty instrument, a i zakup nieruchomości specjalnie skomplikowany nie jest. Zwłaszcza, że po drodze będziesz mógł rozwiać wątpliwości np w kwestii płacenia podatków w urzędzie miasta itp
Jest wiele materialow, gdzie pokazane jest jak krok po kroku policzyc koszt kredytu. Poza tym kredyt hipoteczny jest scisle uregulowany w ustawie o kredycie hipotecznym, tak samo jak umowa deweloperska w ustawie deweloperskiej.
Nie daj sie naciagnac, bo ludzie na haslo kredyt dostaja malpiego rozumu. Wyciagnij kartke, dlugopis, rozpisz sobie wszystko na spokojnie.
Na poczatek
Przedstawił nam oferty kilku banków, zrobiliśmy symulację opłat dodatkowych, wszystko nam dokładnie wytłumaczył. Poskładał za nas wnioski do banku, ogarniał wszystko na linii bank-my do momentu podpisania umowy. Przeprowadzał też z bankiem