Wpis z mikrobloga

5 TOP BZDUR, które mogą podkopać Twoją budowę.

1. Nakładanie siatki zbrojącej i zatapianie jej w kleju
Według mnie to zajęcie dla osób z dużą ilością wolnego czasu i nadmiarem gotówki. Współczesne styropiany fundamentowe po prostu nie potrzebują tak wykonanej warstwy. Istnieją lepsze (i co najważniejsze skuteczne) sposoby na zabezpieczenie styropianu. ​XPS ​to jedyny słuszny wybór na fundament, więc jeśli jakiś sprzedawca przekonuje Cię, że jest inaczej, to zapewne jego prowizja z EPS’a jest dla niego ważniejsza, niż Twoje fundamenty.

2. Dysperbit na hydroizolację - i nic więcej nie trzeba?
A ja Ci mówię, że trzeba i nie jest to zadanie dla chętnych, a mus! ❗️Dysperbit nie jest hydroizolacją❗️a jedynie kiepską warstwą gruntującą pod papę, bo masy KMB i izolacje cienkowarstwowe mają swoje dedykowane grunty. Przez długi czas był popularnym wyborem, głównie ze względu na swoją niską cenę i brak lepszych opcji. Tak naprawdę to czy zastosujesz produkt dysperbitopodobny, czy pozostawisz ściany fundamentowe bez takiej warstwy niewiele zmieni w kwestii izolacji fundamentów, a kilkaset złotych wyrzucisz w błoto - dosłownie.

3. Fundamenty bez szalunków - łatwo i bez ceregieli
Wielu fachowców budowlanych błędnie sądzi, że szalunki nie są konieczne przy budowie fundamentów - zwłaszcza przy betonie podkładowym (jeśli w ogóle jest) oraz ławach fundamentowych. Szczerze nie polecam tego podejścia. Szalunki, delikatnie mówiąc, pełnią kilka naprawdę ważnych funkcji. Przede wszystkim zapewniają właściwy kształt elementu. Działają też jako bariera, która chroni świeżo wylaną mieszankę betonową przed niekontrolowanym rozprzestrzenianiem, a co za tym idzie - mieszaniem z błotem, gruntem czy innymi zanieczyszczeniami, co mogłoby negatywnie wpłynąć na jego wytrzymałość. Dodatkowo szalunki zapewniają gładką i równą powierzchnię betonu, co wpływa na łatwość wykonywania dalszych prac budowlanych oraz zmniejsza zużycie drogich preparatów hydroizolacyjnych. Wniosek jest prosty: inwestycja w odpowiednie szalunki to niezbędny składnik solidnych fundamentów, a deski które wykorzystasz na fundamenty przydadzą się w późniejszych etapach jeszcze kilka razy, więc nie będzie to jednorazowy zakup.

4. Fundamenty zasypywane ziemią z wykopu
Pokusa, aby zasypać fundamenty ziemią wybraną z wykopu na wielu budowach jest silniejsza od logiki. Oczywiście jest to rozwiązanie wygodne, oszczędne, a także nie trzeba martwić się o wywóz ziemi z placu budowy. Ponadto nie ponosi się dodatkowych kosztów za zakup materiału. Idealny plan… tylko, że nie. Ziemia z wykopu jest mieszaniną różnego rodzaju gruntów, które mogą dodatkowo zawierać kamienie, korzenie i inne zanieczyszczenia. Uwierz, takie materiały nie zapewniają odpowiedniej stabilności oraz jednorodności podłoża i nie dają się prawidłowo zagęścić. A to właśnie jakość materiału i jego zagęszczenie są najważniejszymi elementami prawidłowo wykonanego zasypu. Zaniedbanie tej kwestii i decyzja “zasypuję tym co mam” może prowadzić do późniejszego osiadania wylewki parteru.

5. Polewanie zasypanych fundamentów wodą zamiast zagęszczania
Polać to mam ochotę sobie po zaobserwowaniu ilu inwestorów w ten sposób “dba” o zasypkę. Polewanie piasku wodą zamiast jego zagęszczania jest praktyką odradzaną przez wielu zaprawionych w bojach kierowników budowy. Przykładowo w przypadku gliniastego podłoża, które słabo przepuszcza wodę, istnieje ryzyko, że lana woda nie będzie miała gdzie wsiąkać i pozostanie zgromadzona wewnątrz fundamentów. To gotowy sposób na problemy.

Jakby ktoś chciałby poczytać więcej na ten temat (bo tutaj zrobiłem streszczenie najważniejszych punktów) lub posłuchać: DŁUŻSZY WPIS Z AUDIO

#nieruchomosci #budujzwykopem #budownictwo #budowadomu #urhome
  • 25
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@urhome: Odnośnie pkt 4 i 5. Gdzieś czytałem, że w przypadku domu podpiwniczonego stawianego na glinie lepiej zasypywać fundamenty i ściany piwnicy dookoła gruntem rodzimym. Bo w przypadku zasypania piaskiem luźnym przepuszczalnym to właśnie tam dookoła domu będzie się zbierać woda która wsiąknie w piasek luźny a nie pójdzie dalej w glinę. Zwłaszcza przy działkach ze spadkiem. Jaka opinia Mireczka w tym temacie?
  • Odpowiedz
  • 1
@sprite: Odpowiem najpierw zgodnie z najlepszymi praktykami, a potem możemy podyskutować.

Jeśli masz kasę i chcesz mieć spokój i koniecznie chcesz zrobić piwnice to wg mnie must have to zrobienie izolacji z dobrej papy np. ICOPAL Fundament SBS + masa KMB na pionowe powierzchnie. Niestety bez tego w większości przypadków będzie wilgoć lub woda w piwnicy (znam przypadek, że po 3 tygodniach przez piwnice w zasadzie płynęła rzeka, bo nikt
  • Odpowiedz
@sprite słyszałem podobną opinię od hydraulika (zajmuje się też drenażami i innymi rozwiazaniami okołobudowlanymi). W przypadku mojej budowy z podpiwniczeniem na dzialce z dużym spadkiem póki co dom jest zasypany gruntem rodzimym ktorym jest piaskoglina, z przewagą piasku, bo grunt dosyć sypki, szczególnie po wyschnieciu. Podobnie doradzali murarze i kierownik. Przy dużym deszczu woda wlazła gdzieś pod izolacją pionową ściany piwnicy, jednak grunt wkoło domu po wykopie nie jest jeszczen wyprofilowany
  • Odpowiedz
  • 0
@medrzeczewschodu: No w zasadzie wyżej potwierdziłem to co poradzili Ci kierownik z fachowcem - trafić na takich to jak wygrać z rakiem, więc miałeś dużo szcześcia :) Jednak to co napisałeś: "Przy dużym deszczu woda wlazła gdzieś pod izolacją pionową ściany piwnicy" trochę martwi... Jeśli woda tak szybko weszła pod izolację, to może być już 'pozamiatana' i bym się temu przyjrzał skoro jesteś jeszcze na początkowym etapie, bo potem będzie
  • Odpowiedz
@urhome wydaje mi się, że dobra bo najpierw dwie warstwy gruntu PCI i na to też dwie warstwy PCI Pecimora 2K jeśli dobrze pamiętam oznaczenie. W kazdym razie lekko elastyczna (po zastygnięciu) masa bitumiczna nakladana szpachlami. Na to poszedł XPS na pianokleju i zasypka gruntem rodzimym. Niestety na własne oczy nie widziałem akcji nakładania izolacji i mam obawy, że zewnętrzny bok ławy nie został obkopany i zaizolowany skoro ta woda się
  • Odpowiedz
  • 0
@medrzeczewschodu: eee no to topka, PCI super wybór, a Pecimor 2K to właśnie masa KMB o której pisałem. Pytanie w takim razie czy na ławę dana była papa (a nie np. jakaś folia, bo folii nie da się połączyć szczelnie z masą KMB) i w jaki sposób połączono masę KMB z papą np. czy zrobiono wyoblenie na łączeniu tych materiałów, bo jeśli zostawiono kąt 90 stopni i na to poszła
  • Odpowiedz
@urhome pod murami jest położona folia, wiec to może być zrodlem problemu. Sugerowałem cos termozgrzewalnego ale posłuchałem murarzy ktory powiedzieli że folia bedzie lepsza (pytanie czy nie tylko dla nich). Mam jeszcze jedną zagwozdkę: czy w przypadku gdy woda wchodzi tylko pod murem, to odcięcie hydroizolacją pod posadzką nie będzie wystarczające? Ściany nie podciągają, ani nie chłoną wody a fundamenty i tak zawsze są w kontakcie z gruntem, ktory jednak bywa
  • Odpowiedz
@urhome: @medrzeczewschodu Jestem na etapie oczekiwania aż znajomy architekt ruszy dupę i mi projekt zrobi więc mam czas na wszelkie analizy :D Ogólnie działkę mam na szczycie górki która góruje nad wioską ponad 20m. Najwyższy punkt w okolicy więc nie przewiduję jakiejś dramy z wodą gruntową. W tym roku kopałem se przyłącze to do 2m glina była sucha jak wiór. Piasku ni widu ni słychu. Tak się zastanawiam czy
  • Odpowiedz
@sprite odwierty warto zrobić z opinią geotechniczną bo będziesz mieć na przyszłość podkładkę, że nie było przeciwwskazań co do jakichkolwiek rozwiązań na które sie zdecydujesz. Cenowo jest rozstrzał od kilkuset do kilku tysięcy za taką przyjemność wiec wsrto rozpytac i poszukać kogos z uprawnieniami. Mi się udalo trafic emeryta, któremu trzeba bylo tylko pomoc w odwiertach (odwalić je w pełni za niego jesli chodzi o cały fozyczny wysiłek XD) ale finalnie
  • Odpowiedz
@urhome: dzięki za przekazaną wiedzę! Będę obserwował. Wszedłem na Waszą stronę i chyba musicie nad nią popracować. Bardzo się zacina w wersji mobilnej. Nigdy z czymś takim się nie spotkałem. Zakładka kursy w menu przenosi na stronę główną :/
Edit
Zapisywanie na kurs też nie działa
  • Odpowiedz
@urhome: dawanie jakiejkolwiek masy do środka, bez sprawdzenia w 100% jej atestu higienicznego jest proszeniem się o wspaniały zapaszek w domu przez najbliższe 20 lat i nowotwór w gratisie. Generalnie odradzam zawsze klientom stosowanie płynnych mas pod wylewki, choc są pewne wyjątki.
  • Odpowiedz
  • 0
@medrzeczewschodu: aj aj aj... no to na bank to i mega ciężkie do naprawy... Co to pytania to nie wiem czy rozumiem w 100%, ale generalnie zależy jaka jest np.; woda w gruncie, jak podciśnieniem to za wiele nie pomoże, można się jeszcze teraz ratować jakąś izolacją ze szlamu od wewnątrz, ale to bardziej reagowanie na objawy
  • Odpowiedz
  • 2
@sprite: glina jest sucha, ale dostanie wody to bywa różnie :) Odwierty ZAWSZE warto zrobić, to jest kilka stówek, koszt w całości znikomy, a spokojniejsza głowa IMO. Piwnica z żelbetu dobry pomysł, tylko nie uwierz w mit 'betonu wodoszczelnego W8' - nie istnieje coś takiego jak wodoszczelny beton w warunkach domków jednorodzinnych, każdy beton z lokalnej betoniarni nasiąknie wodą z czasem, można to jedynie opóźnić. Do izolacji jest hydroizolacja.
  • Odpowiedz
  • 1
@KrolWlosowzNosa: nikt nie mówi o dawaniu KMB czy papy wewnątrz domu (a przynajmniej nie taki był mój cel). Od wewnątrz mogę polecić szlamy mineralne, na zewnątrz również. Z ciekawostek to w Polsce nie ma papy, którą można by stosować do ogrzewanych pomieszczeń wewnątrz, właśnie z tych powodów o których napisałeś
  • Odpowiedz
  • 0
@bdg-bro: mogę powiedzieć tak jak Krzysztof Bosak:) A tak na serio, jak zwykle wszystko rozbija się o balans pomiędzy kasą, a ubezpieczeniem od kłopotów. Jeśli chcesz zrobić dobrą izolację również ław, to nie możesz lać do gruntu.
urhome - @bdg-bro: mogę powiedzieć tak jak Krzysztof Bosak:) A tak na serio, jak zwyk...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
@urhome: chodzi o nałożenie izolacji wodoszczelnej na ławę? Po pierwsze ława jest poniżej strefy przemarzania. Także mróz nie uszkodzi mokrego betonu. Natomiast odcięcie całej powierzchni od kontaktu z wodą, jest chyba nie wykonalne (zwłaszcza od spodu). Pomiędzy lawą a ścianą fundamentową mam wygrzaną papę, bardzo dobrej jakości (firma index, naprawdę mocna papa - bije na głowę te powszechnie dostępne w Polsce). Skupiłem się na dobrym uszczelnieniu ściany fundamentowej i myślę,
  • Odpowiedz
  • 0
@bdg-bro:
1. Troszkę mylisz funkcję izolacji, to że ława nie zamarznie to jedno, ale Izolacja ławy fundamentowej nie służy tylko ochronie przed mrozem. Ona ma wiele funkcji np. zapobiega podciąganiu kapilarnemu wilgoci, chroni przed agresywnymi związkami chemicznymi w gruncie, chroni przed wilgocią, bo ta może prowadzić do korozji zbrojenia, itd. itd.
2. Oczywiście, że jest wykonalne. Są dwie opcje: a) jeśli wylewasz ławę w grunt to robisz ławę z betonu
  • Odpowiedz