Aktywne Wpisy
Kopytnik_1 +332
#logikarozowychpaskow #rozowepaski #p0lka #blackpill #tinder
Podwójne standardy, co o nich sądzicie?
Podwójne standardy, co o nich sądzicie?
eaxene +123
Firma co robiła mi kostkę nie była może najlepsza, ale za to była nieterminowa xD
#budowadomu #heheszki
#budowadomu #heheszki
1. Nakładanie siatki zbrojącej i zatapianie jej w kleju
Według mnie to zajęcie dla osób z dużą ilością wolnego czasu i nadmiarem gotówki. Współczesne styropiany fundamentowe po prostu nie potrzebują tak wykonanej warstwy. Istnieją lepsze (i co najważniejsze skuteczne) sposoby na zabezpieczenie styropianu. XPS to jedyny słuszny wybór na fundament, więc jeśli jakiś sprzedawca przekonuje Cię, że jest inaczej, to zapewne jego prowizja z EPS’a jest dla niego ważniejsza, niż Twoje fundamenty.
2. Dysperbit na hydroizolację - i nic więcej nie trzeba?
A ja Ci mówię, że trzeba i nie jest to zadanie dla chętnych, a mus! ❗️Dysperbit nie jest hydroizolacją❗️a jedynie kiepską warstwą gruntującą pod papę, bo masy KMB i izolacje cienkowarstwowe mają swoje dedykowane grunty. Przez długi czas był popularnym wyborem, głównie ze względu na swoją niską cenę i brak lepszych opcji. Tak naprawdę to czy zastosujesz produkt dysperbitopodobny, czy pozostawisz ściany fundamentowe bez takiej warstwy niewiele zmieni w kwestii izolacji fundamentów, a kilkaset złotych wyrzucisz w błoto - dosłownie.
3. Fundamenty bez szalunków - łatwo i bez ceregieli
Wielu fachowców budowlanych błędnie sądzi, że szalunki nie są konieczne przy budowie fundamentów - zwłaszcza przy betonie podkładowym (jeśli w ogóle jest) oraz ławach fundamentowych. Szczerze nie polecam tego podejścia. Szalunki, delikatnie mówiąc, pełnią kilka naprawdę ważnych funkcji. Przede wszystkim zapewniają właściwy kształt elementu. Działają też jako bariera, która chroni świeżo wylaną mieszankę betonową przed niekontrolowanym rozprzestrzenianiem, a co za tym idzie - mieszaniem z błotem, gruntem czy innymi zanieczyszczeniami, co mogłoby negatywnie wpłynąć na jego wytrzymałość. Dodatkowo szalunki zapewniają gładką i równą powierzchnię betonu, co wpływa na łatwość wykonywania dalszych prac budowlanych oraz zmniejsza zużycie drogich preparatów hydroizolacyjnych. Wniosek jest prosty: inwestycja w odpowiednie szalunki to niezbędny składnik solidnych fundamentów, a deski które wykorzystasz na fundamenty przydadzą się w późniejszych etapach jeszcze kilka razy, więc nie będzie to jednorazowy zakup.
4. Fundamenty zasypywane ziemią z wykopu
Pokusa, aby zasypać fundamenty ziemią wybraną z wykopu na wielu budowach jest silniejsza od logiki. Oczywiście jest to rozwiązanie wygodne, oszczędne, a także nie trzeba martwić się o wywóz ziemi z placu budowy. Ponadto nie ponosi się dodatkowych kosztów za zakup materiału. Idealny plan… tylko, że nie. Ziemia z wykopu jest mieszaniną różnego rodzaju gruntów, które mogą dodatkowo zawierać kamienie, korzenie i inne zanieczyszczenia. Uwierz, takie materiały nie zapewniają odpowiedniej stabilności oraz jednorodności podłoża i nie dają się prawidłowo zagęścić. A to właśnie jakość materiału i jego zagęszczenie są najważniejszymi elementami prawidłowo wykonanego zasypu. Zaniedbanie tej kwestii i decyzja “zasypuję tym co mam” może prowadzić do późniejszego osiadania wylewki parteru.
5. Polewanie zasypanych fundamentów wodą zamiast zagęszczania
Polać to mam ochotę sobie po zaobserwowaniu ilu inwestorów w ten sposób “dba” o zasypkę. Polewanie piasku wodą zamiast jego zagęszczania jest praktyką odradzaną przez wielu zaprawionych w bojach kierowników budowy. Przykładowo w przypadku gliniastego podłoża, które słabo przepuszcza wodę, istnieje ryzyko, że lana woda nie będzie miała gdzie wsiąkać i pozostanie zgromadzona wewnątrz fundamentów. To gotowy sposób na problemy.
Jakby ktoś chciałby poczytać więcej na ten temat (bo tutaj zrobiłem streszczenie najważniejszych punktów) lub posłuchać: DŁUŻSZY WPIS Z AUDIO
#nieruchomosci #budujzwykopem #budownictwo #budowadomu #urhome
Jeśli masz kasę i chcesz mieć spokój i koniecznie chcesz zrobić piwnice to wg mnie must have to zrobienie izolacji z dobrej papy np. ICOPAL Fundament SBS + masa KMB na pionowe powierzchnie. Niestety bez tego w większości przypadków będzie wilgoć lub woda w piwnicy (znam przypadek, że po 3 tygodniach przez piwnice w zasadzie płynęła rzeka, bo nikt
Edit
Zapisywanie na kurs też nie działa
1. Troszkę mylisz funkcję izolacji, to że ława nie zamarznie to jedno, ale Izolacja ławy fundamentowej nie służy tylko ochronie przed mrozem. Ona ma wiele funkcji np. zapobiega podciąganiu kapilarnemu wilgoci, chroni przed agresywnymi związkami chemicznymi w gruncie, chroni przed wilgocią, bo ta może prowadzić do korozji zbrojenia, itd. itd.
2. Oczywiście, że jest wykonalne. Są dwie opcje: a) jeśli wylewasz ławę w grunt to robisz ławę z betonu