Wpis z mikrobloga

Miruny, takie pytanie z rana. Zmieniam pracę. U obecnego pracodawcy mam #ppk, w którym uczestniczę od początku i nazbierało się tam sporo.

U nowego pracodawcy jednak jest #ppe co oznacza, że będę rozpoczynać zupełnie nowy dla mnie program.

Nie da się transferować środków z jednego do drugiego.

Skoro w PPK skończą mi się wpływy, to owszem pieniądze będą dalej pracować, ale przecież będzie mi je zżerać inflacja.

Czy powinnam to PPK wypłacić w cholerę i cieszyć się niespodziewaną gotówką (choć pomniejszoną o jakąś tam część i podlegającą podatkowi), czy trzymać to na czarna godzinę, licząc że i bez wpłat coś tam sobie będzie pracowało?

Oczywiście w przyszłości mogę znowu zmienić pracę i znowu mieć PPK, no ale tego to już nie przewidzę.

Mirko #pomusz

#finanse #kiciochpyta #pytanie
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

podlegającą podatkowi

@karolinana: wypłacana kwota jest już pomniejszone o podatek. To co dostajesz to: Twoje pieniądze + 70% pieniędzy od pracodawcy. To, co Ci państwo dało idzie na zmarnowanie.
Co do inflacji - tak, czy siak inflacja by zżerała te pieniądze, więc czy do tego dopłacasz, czy leżą w obecnym stanie, to w sumie bez różnicy. Kwestia Twojej decyzji, czy faktycznie potrzebujesz tych pieniędzy - jeśli nie, to ja bym
  • Odpowiedz
@karolinana: byłem w takiej samej sytuacji, wypłaciłem. Głównie, dlatego że nie chce mi się za 20 lat mieć 5 kont PPK, 3 kont PPE, a do tego własnego IKE, IKZE oraz normalnego konta maklerskiego.
Strata tych dopłat w gruncie rzeczy niewiele zmienia w skali całego życia.
  • Odpowiedz
  • 0
@koniecswiatajestbliski ale obydwa to były ppk? Czy też miałeś ppk i ppe? Z tego co wiem, nie da się przelać z ppk do ppe i odwrotnie

@JoeGlodomor dzięki za merytoryczny komentarz, pokazał, że twoja znajomość finansów jest na wysokim poziomie. Teraz mogę spać spokojnie
  • Odpowiedz
@karolinana:

ale obydwa to były ppk? Czy też miałeś ppk i ppe? Z tego co wiem, nie da się przelać z ppk do ppe i odwrotnie

Tak jak napisałem z jednego ppk na drugie. Chyba nie można właśnie między ppk i ppe.

Ja na Twoim miejscu bym chyba zostawił sobie to ppk gdyby mi nie trzeba było tych pieniędzy wyjąć. Dobre wyniki wykręcają, powyżej inflacji.
  • Odpowiedz
  • 0
@koniecswiatajestbliski tak chyba właśnie zrobię. Przejrzałam historię, wygląda to całkiem dobrze, a faktycznie nie mam ciśnienia na wypłacenie tego. Poprzeglądałam stronę, wynika z tego, że składową mojego portfela poza PPK, mogą być moje własne inwestycje, więc mogę sobie coś tam dopłacać żeby ten portfel dalej się zwiększał. Ale tu muszę się bardziej zagłębić w temat
  • Odpowiedz
@karolinana: byłem w tej sytuacji - PPK przelewasz na ike lub ikze i kontynuujesz oszczędzanie w ramach PPE. Przez myśl mi nie przyszło wypłacanie, przecież to oszczędności emerytalne i tak je należy traktować. Przy każdej zmianie pracodawcy/programu powinno się wypłacać i zmniejszać poduszkę finansową na starość? Nie wydaje mi się.
  • Odpowiedz
  • 0
@AndresIniesta internety twierdzą, że nie jest to możliwe, stąd nie brałam pod uwagę takiego rozwiązania.

Uczestnik PPK chce przetransferować swoje środki z rachunku PPK na IKE. Nie jest to dopuszczalne. Ustawa o PPK nie przewiduje dokonania przez uczestnika PPK wypłaty transferowej na jego IKE.
  • Odpowiedz
  • 0
@AndresIniesta dzięki, ale to nie jest mój przypadek. Ja mam obecnie środki w PPK, a nie w PPE. Tak na marginesie, wypłata środków w moim przypadku nie oznaczałaby kupna nowych butów, tylko zainwestowanie w coś innego zwyczajnie ;)
  • Odpowiedz
@karolinana napisałaś że pieniądze będzie ci zżerać inflacja. Tylko że inflacja działa cały czas. To że wpłacasz na konto co miesiąc dodatkowe środki nie sprawia że inflacja omija twoje pieniądze. Nie bierz jej pod uwagę.
  • Odpowiedz
  • 0
@Redghast no tak, tylko to był pewien rodzaj skrótu myślowego. Oczywiście, że inflacja jest cały czas, tylko, że jeśli nie będę dorzucać do portfela oszczędnościowego i zostanę z tym, co tam mam, to za 30 lat te pieniądze nie będą mieć wartości, dlatego rozważałam wypłacenie, ale juz tego nie rozważam
  • Odpowiedz