Aktywne Wpisy

ogurkiszony75 +170
ᕙ(⇀‸↼‶)ᕗ
źródło: temp_file8278001896909241751
Pobierz
Umeraczyk +502
Zostaje kanapka z "piekarni", tosty w KFC i St*rbucks
źródło: temp_file1379832231415700892
PobierzSkopiuj link
Skopiuj link
źródło: temp_file8278001896909241751
Pobierz
źródło: temp_file1379832231415700892
PobierzRegulamin
Reklama
Kontakt
O nas
FAQ
Osiągnięcia
Ranking
U nowego pracodawcy jednak jest #ppe co oznacza, że będę rozpoczynać zupełnie nowy dla mnie program.
Nie da się transferować środków z jednego do drugiego.
Skoro w PPK skończą mi się wpływy, to owszem pieniądze będą dalej pracować, ale przecież będzie mi je zżerać inflacja.
Czy powinnam to PPK wypłacić w cholerę i cieszyć się niespodziewaną gotówką (choć pomniejszoną o jakąś tam część i podlegającą podatkowi), czy trzymać to na czarna godzinę, licząc że i bez wpłat coś tam sobie będzie pracowało?
Oczywiście w przyszłości mogę znowu zmienić pracę i znowu mieć PPK, no ale tego to już nie przewidzę.
Mirko #pomusz
#finanse #kiciochpyta #pytanie
@karolinana: wypłacana kwota jest już pomniejszone o podatek. To co dostajesz to: Twoje pieniądze + 70% pieniędzy od pracodawcy. To, co Ci państwo dało idzie na zmarnowanie.
Co do inflacji - tak, czy siak inflacja by zżerała te pieniądze, więc czy do tego dopłacasz, czy leżą w obecnym stanie, to w sumie bez różnicy. Kwestia Twojej decyzji, czy faktycznie potrzebujesz tych pieniędzy - jeśli nie, to ja bym
Strata tych dopłat w gruncie rzeczy niewiele zmienia w skali całego życia.
No i nie musisz. Jak zmieniłem pracodawce to przelałem z jednego konta ppk na drugie i mam tam całość. Wystarczył jeden wniosek.
@JoeGlodomor dzięki za merytoryczny komentarz, pokazał, że twoja znajomość finansów jest na wysokim poziomie. Teraz mogę spać spokojnie ᶘᵒᴥᵒᶅ
Tak jak napisałem z jednego ppk na drugie. Chyba nie można właśnie między ppk i ppe.
Ja na Twoim miejscu bym chyba zostawił sobie to ppk gdyby mi nie trzeba było tych pieniędzy wyjąć. Dobre wyniki wykręcają, powyżej inflacji.
Uczestnik PPK chce przetransferować swoje środki z rachunku PPK na IKE. Nie jest to dopuszczalne. Ustawa o PPK nie przewiduje dokonania przez uczestnika PPK wypłaty transferowej na jego IKE.