Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 117
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@noisy: ja jestem za ograniczeniem rządu, ale nie sądzę by tak się stało - najwyżej będę mile zaskoczony, ale nie pokładam w nich żadnej nadziei. Trump miał 4 lata by 'osuszyć bagno' i nie wiem co miało by teraz być inaczej. Zobaczymy.
  • Odpowiedz
  • 12
@Gluptaki

> Elon ma regułę, że jeżeli ok 10% rzeczy nie musisz dodać z powrotem, to znaczy, że usunąłeś za mało w pierwszym kroku. Taką zasadę stosują w SpaceX i dzięki temu zdominowali rynek

@noisy: spacex to zdominował rynek dzięki dofinansowaniu i kontraktom z NASA oraz znajomościa Elona z senatorami. Sektor kosmiczny to chyba najgorszy przykład strategii “usuwaj na rympal najwyżej się przywróci” i jakichkolwiek metodyk zwinnych. Trochę ciężko
  • Odpowiedz
@uriel_ck: Community Notes już były w planach do wydania przed przejęciem przez Elona.

Co nie działa: reklamodawcy uciekli z twittera i aktualnie jest studnią bez dna pochłaniającą kasę. Propozycje aktualnych gorących tematów nie działają, często są tam randomowe słowa - kiedyś ludzie dokładali do nich kontekst. Jest zalew botów.
  • Odpowiedz
@j557: spróbuj załatwić z supportem jakąś prostą rzecz typu zdjęcie automatycznej blokady konta, powodzenia. Zgłoszenie założyłem miesiąc po przejęciu twittera przez elona, dalej wisi bez odpowiedzi.
  • Odpowiedz
@noisy: Elon musk obiecywał ze podniesie efektywnosć bez zwalniania, wiec najpewnie od deleguje tych ludzi do czegoś innego. Np. tych już nie potrzebnych przeszkoli do robienia procedór które trwaja za długo.
  • Odpowiedz
@noisy: wielgi ztrateg od palenia pieniędzy, który p-------ł dolary publicznych dotacji w spacex wykonując jakieś 20% tego co obiecał, zamienia transport publiczny w parodię i zamienił Twitter w farmę rosyjskich trolli (zupełnie przypadkiem), będzie teraz nadzorował efektywność administracji.
Nawet mi ich nie żal.
  • Odpowiedz
zwolnił 80% załogi, która okazała się zbędna

@noisy: Okazała się zbędna do utrzymania strony przy życiu, ale:
- jakie nowe funkcjonalności wprowadzono za czasów Muska, które nie były już zaimplementowane wcześniej albo w zaawansowanej fazie? (bo np. Community Notes istniały już wcześniej).
- problem z botami jest z miesiąca na miesiac coraz gorszy. Otwierając jakikolwiek popularny Tweet 90% komentarzy to boty. I nie mów mi o AI, bo te komentarze
  • Odpowiedz
@noisy: jestem ciekaw podejścia do efektywności, czym będzie efektywność w agencji rządowej?

oby nie podejście do urzędu jak do firmy, bo to akurat jest idiotycznym pomysłem xD
  • Odpowiedz
  • 1
@noisy Życzę mu powodzenia, ale coś czuję że Elon złamie zęby, gdy przy tym obcinaniu state naruszy jakieś pejsate interesy. A one są wszędzie na każdym levelu.
  • Odpowiedz
@noisy: zarządzanie jakąkolwiek jednostką administracji publicznej tak jak przedsiębiorstwem to dosłownie najgłupsza rzecz jaką można zrobić. rozumiem pokusę takiego myślenia, ale wynika z nieznajomości faktów. inne są zadania przedsiębiorstwa, a inne administracji. te pierwsze ma na celu osiąganie zysków, te drugie realizację wielu, znacznie ważniejszych celów istotnych z punktu widzenia państwa.
  • Odpowiedz
@noisy: zwolnić 80% w prywatnej firmie to co innego jak zwolinić kogokolwiek w państwowym urzędzie :) ale pewnie coś ciekawego zrobi.

A wycie będzie na pewno ogromne, bo agencje rządowe itp. to raczej wyborcy demokratów niż republikanie :)
  • Odpowiedz
np. Komentarze krytykujące lewicę nie są już usuwane. Jeszcze to gowno dodali, że jak ktoś kłamie to można połączyć link.

@uriel_ck: a to nie było jeszcze przed Muskiem? W sensie dodanie kontekstu itd.
  • Odpowiedz
A czy to nie jest tak, że USA działa swoim tokiem i rozwija się niezależnie od tego kto rządzi, bo istnieje tam swego rodzaju "żelazny trzon" administracji, który był od zawsze nietykany przed urzędującego prezydenta?

@Klemens_anon: Chyba chodzi o "deep state". Ogólnie jeśli Trump zamierza korzystać z project 2025 to tam kilka pomysłów było jak wymienić ludzi - "niepolityczna" część posad (której prezydent nie powinien ruszać) zostanie drastycznie okrojona, wszystkie posady
  • Odpowiedz