Wpis z mikrobloga

Wchodzę Ci ja przedwczoraj na wykop, tag #nieruchomosci z prostym zamysłem:
zastosować pierwszą zasadę wykopu, czyli zrób odwrotnie niż Ci radzą wykopki
Traf chciał, że moim oczom ukazał się najpierw ten wpis mireczka @Yuri_Yslin
Budowy żadnej nie planowałem, ale po przeczytaniu głównego postu i wszystkich komentarzy już biorę taką możliwość pod uwagę xD
Wykop jak zwykle w formie, "specjalistów" jest u nas wielu i z każdej dziedziny życia ;) Na szczęście są też wartościowe komentarze, jak te od @PiotrFr
Pozdrawiam autora i wszystkich komentujących. Nie spodziewałem się że wątek tak bardzo się rozwinie.

r3ll - Wchodzę Ci ja przedwczoraj na wykop, tag #nieruchomości z prostym zamysłem:
za...

źródło: 12_rys2

Pobierz
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@r3ll: problem z tematem budowy domu w Polsce wynika głównie z przekonania, że musi być na całe życie, a najlepiej jeszcze dla wnuków.
Jak widzę po znajomych ok czterdziestki, każdy mieszka już w drugim/trzecim. Zupełnie inaczej się do tego podchodzi, tak luźniej
  • Odpowiedz
Jak widzę po znajomych ok czterdziestki, każdy mieszka już w drugim/trzecim.

@PiotrFr: ludzie około czterdziestki mają już trzecie domu? To dobre środowisko masz. Chyba sami lekarze.
  • Odpowiedz
problem z tematem budowy domu w Polsce wynika głównie z przekonania, że musi być na całe życie, a najlepiej jeszcze dla wnuków.

Jak widzę po znajomych ok czterdziestki, każdy mieszka już w drugim/trzecim. Zupełnie inaczej się do tego podchodzi, tak luźniej

@PiotrFr: +1

Sam
  • Odpowiedz
czyli zrób odwrotnie niż Ci radzą wykopki

@r3ll: nie wiem jak #nieruchomosci ale robiłem tak w temacie #kryptowaluty jak był głowny boom na to.

Nawet zakładałem osobne wpisy co robić w danej sytuacji. Ile na tym zarobiłem wtedy to głowa mała, auto nawet kupiłem za te pieniądze xD
  • Odpowiedz
@Yuri_Yslin:

Domy są fajne, ale decydując się na dom, rzadko kiedy ma się już możliwość osiedlenia się w wymarzonym miejscu i wybudowaniu domu, który spełni wszystkie oczekiwania. Są szczęściarze, ale umówmy się - to poza zasięgiem finansowym typowego 30-latka

Tylko właśnie wg mnie powinno wyglądać to tak, jak widzę u siebie. Ludzie młodzi kupują dom/mieszkanie na jakie je stać. Ani w super lokalizacji, ani duże itp. Później zmieniają na lepsze.
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
Im większe miasto, tym bardziej opłaca się budować pod nim dom

@Yuri_Yslin: właśnie skończyłem przeglądać ceny działek "w mieście" i zbieram szczękę z podłogi :D
  • Odpowiedz
@Sabarolus: jak chcesz szybko nabyć działkę, to drogo ale w względnie dobrym miejscu lub przy ograniczonym budżecie na jakimś wygnajewie. A jak ktoś mocno się spieszy to kupi drogo w wygnajewie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Ja za swoją 1,5 roku wyczekiwałem, tak aby spełniała moje kryteria i była w okazyjnej cenie.

A losowość zabudowy, to zupełnie inna kwestia i ogromne zaniedbanie władz państwowych i samorządowych. Moim
  • Odpowiedz
A losowość zabudowy, to zupełnie inna kwestia i ogromne zaniedbanie władz państwowych i samorządowych. Moim zdaniem, straty poszły w dziesiątki miliardów złotych i generują kolejne koszty....

@bdg-bro: Szacunki mówią o ok84 miliardach rocznie strat. Problem wynika ze zmian, które w 2003 zrobiło SLD. Generalnie spowodowalo to, że stanem domyślnym jest możliwość zabudowy wszedzie, instytuacja WZtek itd.
  • Odpowiedz
via Wypiek
  • 0
@Yuri_Yslin nie, nie, żadne tam wille w Warszawie. Patrzę na Łódź. Do tej pory nie brałem pod uwagę budowy domu, tylko zakup istniejącego. A tylko z jednego ważnego powodu, muszę odrzucić budowanie się daleko poza granicami miasta ¯\(ツ)/¯

Generalnie nic złego się nie stało, dzięki Tobie przynajmniej sprawdziłem taka opcje jak budowa.
W moim przypadku będzie drożej, z pewnymi kompromisami, ale za to inne ważniejsze warunki spełnię. Mam przynajmniej taka nadzieje.
  • Odpowiedz