Wpis z mikrobloga

#medycyna #aptekarskiwabik #apteka #glupiewykopowezabawy
Mam grubą rozkmine z moją #rozowepaski a bardziej spine
Ja twierdzę że po otwarciu data na opakowaniu traci jakie kolwiek znaczenie, mówię o np soczku z cytryny czy jakim kolwiek syropie medycznym,
Oczywiście jakiś ocet czy miód może mieć dłuższy czas ale nadal przysłowiowy miód może leżeć 1000 lat ale jak zjesz go łyżka i włożysz ta łyżkę z ryja do miodu to się zepsuje się po paru tygodniach.

Pytanie do was czy są jakieś produkty które mają taką samą datę spożycia po otwarciu jak datę na opakowaniu.
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@g500

Za chatemGPT:

Tak, istnieją produkty, które mają taką samą datę przydatności po otwarciu jak data ważności na opakowaniu. Dotyczy to najczęściej produktów o bardzo długiej trwałości lub takich, które się nie psują w zwykłych warunkach przechowywania. Przykłady takich produktów to:

Produkty suche i konserwowe: Ryż, makaron, mąka, cukier, konserwy w puszkach – te produkty często mają datę ważności, która jest również datą przydatności po otwarciu, o ile są odpowiednio przechowywane
  • Odpowiedz
@g500: z miodem to pojechałeś, nie wiem, co musiałbyś mieć za bakterie w ustach, żeby przetrwały w miodzie przełażąc tam z oblizanej łyżeczki. Tego się w ogóle nie pasteryzuje w naturze, zakręcasz słoik, i tyle. Najwyżej się scukrzy z czasem.

Podobnie żurawina z cukrem, mielisz, bełtasz parę dni w byle misce, siup do słoiczka, nakrętka. Właśnie sobie zapodałam taki sprzed trzech lat i wszystko jest jak trzeba.

Nalewek nie pasteryzuję, co
  • Odpowiedz