Kurde Mirki pomocy. Znalazłem w szufladzie takiego dziadka. iPod classic 6 generacji chyba z dyskiem 80gb. Problem w tym że ten iPod choć bardzo ładny nie działa. Przy włączeniu pokazuje się czerwony X i żeby wejść na stronę supportu Apple. Na tej stronie jak dobrze się domyślacie nic nie ma. iPod wchodzi w dfu, komputery mac je znajdują ale nie da się odtworzyć oprogramowania, a to wyskakuje błąd 1675 w iTunes, a to wprost piszą że „oprogramowanie dla tego iPoda jest teraz niedostępne” obstawiałem że dysk padł i mam już w koszyku na Ali ssd do tego modelu, ale dysk słychać, wchodzi w tryb testowy i wszystkie testy przechodzi, nawet w zakładce testu dysku wartości na tle tych z internetu nie pokazują awarii dysku. Jest jeszcze szansa na tego iPoda czy śmieci ? A może ktoś reanimuje takie sprzęty ? Możliwe że ssd załatwiłby temat ale pewności nie ma bo coś chyba popsute softwareowo. Może są jakieś lepsze urządzenia diagnostyczne do apple niż komputer osobisty w domu to mógłbym gdzieś wysłać na diagnozę #apple #ipod #elektronika #naprawaelektroniki
@Storczycki a to nie będzie coś z nie aktualnym software? Wiem, niby odpalić powinien, ale widzę że na tym się znasz to może spróbuj poszukać jakiejś "najnowszej" wersji firmware. Wiesz aktualne srajfony też są dętki jak ios już za stary. Tak tylko, może zadziała. Zawsze to dodatkowa opcja ratunku przed śmietnikiem :)
@Storczycki: obstawiam padnięty dysk. Zamiast nowego dysku zrobiłbym mu Flashmoda na SSD lub chociaż CF. Mniejsze zużycie energii i mniejsza szansa, że padnie w losowym momencie, a szczególnie jak spadnie.
@Voww: powinien dzialac, skoro dzialal wczesniej ;) firmware nie ma znaczenia, toto nawet nie ma BT. Tez obstawiam padniety dysk niestety. Flashmodowac mozna
@pasta_alla_carbonara w sumie to nie bardzo wiadomo czy działał wcześniej. No ale tak jak mówię, to tylko jako opcja do wyeliminowania. Też mie się zdaje, że jak to jest offline to i nie bardzo pasuje "nieaktualne" oprogramowanie.
@Voww: FYI wartosc "reallocs" wieksza od zera sugeruje, ze dysk zaczal sie chrzanic. Mozliwe, ze bad sectory pojawily sie w jakims kluczowym miejscu i dysk sobie nie poradzil z bootem, bo zazwyczaj jak ipad umiera to pending sectors > 0.
@pasta_alla_carbonara o dzięki, postaram się zakodować te informacje. "Reallocs" > 0 - szwankuje dysk. Zarejestrowane. Reszta brzmi zbyt enigmatycznie na aktualny stan wiedzy. Dzięki raz jeszcze
źródło: Zdjęcie z biblioteki
Pobierzźródło: Zdjęcie z biblioteki
Pobierzźródło: Zdjęcie z biblioteki
PobierzKomentarz usunięty przez autora
źródło: Zdjęcie z biblioteki
PobierzTak tylko, może zadziała. Zawsze to dodatkowa opcja ratunku przed śmietnikiem :)
Zamiast nowego dysku zrobiłbym mu Flashmoda na SSD lub chociaż CF.
Mniejsze zużycie energii i mniejsza szansa, że padnie w losowym momencie, a szczególnie jak spadnie.