Wpis z mikrobloga

Dla kogoś nieobeznanego w zainstalowanie czegoś z poza oficjalnego repozytorium #homeassistant to droga przez mękę i upokorzenia na wszelkich forach. Czy ktoś mi wyjaśni jak mogę zainstalować integrację "Rozkładzik"? https://github.com/PiotrMachowski/Home-Assistant-custom-components-Rozkladzik Pobrałem ją z HACSA i co dalej? Muszę wkleić i zmienić komponenty w YAML ale skąd konkretnie? Jak wcisnę F12 na stronie rozkladzik.pl to nie widzę nic zupełnie podobnego do tego z instrukcji :( #inteligentnydom #smartdom
art212 - Dla kogoś nieobeznanego w zainstalowanie czegoś z poza oficjalnego repozytor...

źródło: 2024-11-06 16_03_25-Wyszukiwarka połączeń Warszawa

Pobierz
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@art212: Musisz mieć zainstalowany Studio Code Server w HA. Tam masz dostęp do edycji plików yaml z konfiguracją HA. Pliki yaml są na dysku gdzie masz zainstalowanego HA, a ty chcesz tutaj edytować kod HTML ze strony WWW...
I tam w plikach yaml czynisz zmiany.
  • Odpowiedz
  • 0
Musisz mieć zainstalowany Studio Code Server w HA

@takJakLubimy: Plik yaml mogę edytować w zwykłym edytorze plików w HA (na takim poziomie jeszcze wiem o co kaman) Tylko w instrukcji jest, że mam wkleić: id przystanku, id miasta, id numeru linii, które zawarte są w kodzie html strony z rozkładem. O to chodzi, że właśnie w kodzie strony nie mogę znaleźć niczego takiego
  • Odpowiedz
zainstalowanie czegoś z poza oficjalnego repozytorium #homeassistant to droga przez mękę i upokorzenia na wszelkich forach.

@art212: jeszcze całkiem niedawno cała konfiguracja Home Assistanta była robiona przez YAML. Więc teraz to jest bajka, że wszystko oficjalne i dużą część nieoficjalnych rzeczy można wyklikać.
  • Odpowiedz
@art212: tutaj problem jest twórca dodatku. Chociaż nie wiem czy nazwałbym to problem. Ja nie jestem programistą, ale wszystko wydaje mi się zrozumiałe może przez wcześniejsze doświadczenia. A twórca zrobił coś dla siebie i po prostu to udostępnił dalej. Ciężko wymagać od niego, żeby za darmo dorabiał tam klikalny interfejs.
  • Odpowiedz