Wpis z mikrobloga

W sumie nie widziałam, żeby ktoś promował tą akcję na wykopie, ale dowiedziałam się o istnieniu strony ,,święty mikołaj dla seniora'', na której osoby z domów pomocy społecznej (seniorzy) piszą listy do Mikołaja i bardzo mnie to urzekło. https://listy.swietymikolajdlaseniora.pl/wybierz-list
ci ludzie mają bardzo małe potrzeby np. kawa, gry planszowe albo pidżama. Ja wybrałam DPS z Gdańska i zastanawiam się czy uda mi się spełnić czyjeś prozaiczne marzenie () #swieta #wykopaka #swietymikolajdlaseniora
  • 35
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Zgrywajac_twardziela: zdarzają się też listy od wychowanków DPSów/Środowiskowych Domów Samopomocy w różnym wieku, chorych nie tylko fizycznie, ale także z różnymi zaburzeniami. Często w imieniu osób niepełnosprawnych lub z różnych powodów niesamodzielnych listy piszą terapeutki lub opiekunowie, bo oni sami nie byliby w stanie przekazać swoich marzeń czy potrzeb. Generalnie przyłączam się do polecajki, to bardzo, bardzo piękna akcja, a ludzie z DPSów mają bardzo często niewygórowane, czasem wręcz zasmucająco
  • Odpowiedz
  • 13
@Zgrywajac_twardziela: z tego co wyczytałam to wybierasz list i oni go tobie przydzielają, a on znika z tej strony bo widać, że listów było dużo więcej niż jest teraz, ale jescze nigdy nie brałam w tym udziału
  • Odpowiedz
  • 5
@Zgrywajac_twardziela: ja się bardziej zastanawiam czy trzeba wysłać wszystko co nadawca sobie wymarzył, czy można wybrać kilka rzeczy i tyle. Niektórzy mają długie listy i to dosyć drogich rzeczy (,)
  • Odpowiedz
@yo_hej nie hejtuje akcji, ale z ciekawości przefiltrowalam listy z mojego miasta i pierwszy który się wyświetlił to prośba o laptopa i słuchawki do telefonu ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@Yenn_z-Wyspy7Slonc: list po wybraniu znika ze strony, w tamtym roku brałem udział i w tym też już wstępnie paczka przygotowana. W tych listach jest przemycone masę historii, najczęściej smutnych, ale czasami takich ciepłych: dziadek kibic proszący o koszulkę ulubionego klubu, babcia o dres koniecznie seledynowy albo inny dziadek perfumiarz chcący Joop Homme :D
  • Odpowiedz
@Zgrywajac_twardziela: ja się bardziej zastanawiam czy trzeba wysłać wszystko co nadawca sobie wymarzył, czy można wybrać kilka rzeczy i tyle. Niektórzy mają długie listy i to dosyć drogich rzeczy (,)

@yo_hej: zawsze można zachęcić do akcji znajomych i razem z nimi się złożyć czy to samo ale np. z osobami z pracy
  • Odpowiedz
@yo_hej i już wiem komu zrobię paczkę w tym roku :)

Moja mama ma urodziny w wigilię (nazywa się Ewa a stary Adam xD) co roku odpala zbiórkę w swoje urodziny na chore dzieci z hospicjum. Nigdy nie chce prezentów, zbiera pieniądze na chore dzieci. Udaje się zebrać kilkaset złotych. Mam do niej ogromny szacun za to.
  • Odpowiedz