Wpis z mikrobloga

Mirki z #elektronikadiy - czy ktoś z was budował/widział UPS podtrzymujący - ale z DC12V na DC12V? Zasilam trochę rzeczy z tego napięcia - z zasilacza xBox 360 (w sumie to może być i ze 150W w porywach bo to CCTV, HA, routery/switche, NAS etc.).

Wiem, że są "chińskie gotowce" - ale podobno sieją zakłoceniami. Jednocześnie mam z jakie 50 szt. 18650 do zużycia. Przy czym chodzi mi ewentualnie krótkie awarie z 10 minut - bo ogólnie dom jest zasilany z baterii 15kWh przy PV - a elektronikę chcę zabezpieczyć przed np. przełączeniami, krótkimi testami instalacji etc.
Chyba, że się w ogóle "ne bawić" i postawić równolegle do zasilania stary tradycyjny akumulator 12V z auta - bez żadnych dodatków :) To, że będzie zawsze "niedoładowany" akurat tu może nie będzie stanowiło problemu, bo potrzeby na zakładane 10 minut i 12A to rząd 2Ah.
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@bialy100k: ja bym zrobił tak, że jak jest 230V to zasila ładowarkę, która cały czas ładuje aku podczas braku zasilania rozłącza się przekaźnik i wtedy aku daje napięcie na dalsze odbiorniki
  • Odpowiedz
  • 0
@rybeczka: "Z przekaźnikiem" wywali mi kompy/NAS - głownie chodzi o to, by przy braku zasilania nie wywalało tylko dawało szansę na ręczne wyłącznie. Właściwie to po to jest to wszystko :)

Jak parę lat temu przez zaniki napięcia rozwaliło mi 8TB dysk w NAS to różnicę między backupem a stanem aktualnym odzyskiwałem z rok, programy (różne, i pod win i pod linux) miały problem, bo poleciały obie kopie tablic partycji
  • Odpowiedz
  • 0
@rybeczka:
Nawet mam kupiony ten moduł, ale nie mogę go znaleźć :) Jednak nie przewalałem wszystkiego, bo prąd trochę za mały i podobno sieją zakłóceniami.

Na 12V (prądy bardzo szacunkowo):
PC Asus od Home Assistant - ze 3A? (będę zmieniał na wydajniejszy z 8W, mam NUC'a - ale brak BT i czasu)
NAS - 3A
  • Odpowiedz
  • 0
@rybeczka: Mam chyba od nich dwa bloki podziału napięć 12V z bezpiecznikami polimerowymi, pracują z 10 lat już - są całkiem OK. Jak będę kiedyś w Polsce to może kupię jeżeli wcześniej czegoś nie zrobię sam.
  • Odpowiedz