✨️ Obserwuj #mirkoanonim Może jakiś mirek pomoże mi dokonać wyboru... Wykonuję świadczenia związane z wykonywaniem pewnej usługi, do tej pory było bardzo niewiele zleceń, więc była #szarastrefa ale zleceń jest coraz więcej, więc zastanawiam się jak to ugryźć. Jeśli dobrze zrozumiałem, to mogę wystawiać rachunek od osoby fizycznej i do tego doliczać 23% VAT za usługę, ale przychód nie może wynosić 3225zł brutto. A co gdybym założył JDG (mając już pracę na etacie)? Wtedy płaciłbym tylko składkę zdrowotną (420zł/mc). Ale czy mógłbym coś zyskać dzięki temu, czyli jakieś odliczenia od podatku, ulgi itp.? Nie przewiduję kokosów z tej działalności, ale też czasami klient uprze się na tą fakturę/rachunek, więc coś tam trzeba wystawiać ( ͡°͜ʖ͡°) #skarbowka #podatki #pit #urzadskarbowy #podatki #zus #jdg
@mirko_anonim: Tak, płacisz tylko zdrowotną, ok. 420 na ryczałcie, ok. 381,78 na skali podatkowej (minimum). Przelicz sobie co Ci wyjdzie lepiej tutaj: https://www.systim.pl/kalkulator-podatkowy-roczny-2024 Podajesz kwoty roczne, ZUS wybierz "ZUS na start" czyli zerowy (tylko zdrowotna). Dzięki temu możesz odliczyć sobie np. VAT od zakupu komputera, samochodu, paliwa itd., ale oczywiście klientom musisz doliczać 23% VAT. Jeśli Twoim klientem są firmy płacące VAT to im to nie robi różnicy. W dodatku
@4mja: @mirko_anonim Trzeba pamiętać, że jest zwolnienie z VAT w części PKD całkowite oraz do limitu 200 000 zł przychodu rocznie (lub proporcjonalnie jeśli zaczęło się w trakcie roku).
✨️ Autor wpisu (OP): @4mja: @insystem a czy kojarzycie może, czy rachunek wystawiony przez osobę prywatną dla firmy jest korzystny (czyli mogą sobie VAT odliczyć)? Czy jeśli bym chciał współpracować z firmami, to lepiej to zrobić na zasadzie wystawiania rachunków za każdym razem, czy jakiejś umowy zlecenie?
@mirko_anonim: Jeśli nie wystawiasz faktury z VAT, to druga strona go sobie nie odliczy. Nie mając działalności nie możesz zarejestrować się jako czynny płatnik VAT.
Załóżmy, że chcesz dostać na konto 1000 zł (netto).
a) jeśli jesteś VATowcem, klient jest VATowcem, i Ty na skali podatkowej: Faktura to 1000 zł netto + należny VAT (23%, może być mniej, ale przyjmijmy że 23%) => 1230 zł brutto. Klient płaci Tobie 1230 zł,
Może jakiś mirek pomoże mi dokonać wyboru... Wykonuję świadczenia związane z wykonywaniem pewnej usługi, do tej pory było bardzo niewiele zleceń, więc była #szarastrefa ale zleceń jest coraz więcej, więc zastanawiam się jak to ugryźć.
Jeśli dobrze zrozumiałem, to mogę wystawiać rachunek od osoby fizycznej i do tego doliczać 23% VAT za usługę, ale przychód nie może wynosić 3225zł brutto.
A co gdybym założył JDG (mając już pracę na etacie)? Wtedy płaciłbym tylko składkę zdrowotną (420zł/mc). Ale czy mógłbym coś zyskać dzięki temu, czyli jakieś odliczenia od podatku, ulgi itp.? Nie przewiduję kokosów z tej działalności, ale też czasami klient uprze się na tą fakturę/rachunek, więc coś tam trzeba wystawiać ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#skarbowka #podatki #pit #urzadskarbowy #podatki #zus #jdg
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: digitallord
https://www.systim.pl/kalkulator-podatkowy-roczny-2024
Podajesz kwoty roczne, ZUS wybierz "ZUS na start" czyli zerowy (tylko zdrowotna).
Dzięki temu możesz odliczyć sobie np. VAT od zakupu komputera, samochodu, paliwa itd., ale oczywiście klientom musisz doliczać 23% VAT. Jeśli Twoim klientem są firmy płacące VAT to im to nie robi różnicy.
W dodatku
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Zaakceptował: Nighthuntero
Załóżmy, że chcesz dostać na konto 1000 zł (netto).
a) jeśli jesteś VATowcem, klient jest VATowcem, i Ty na skali podatkowej:
Faktura to 1000 zł netto + należny VAT (23%, może być mniej, ale przyjmijmy że 23%) => 1230 zł brutto. Klient płaci Tobie 1230 zł,
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Zaakceptował: digitallord